Menu

Knyga: The Intuitive eating / Intuityvus valgymas

  • Details
  • Leave a Comment
  • Related Items

Intuitive eatingPaskutiniu metu esu tiesiog pamišusi ant knygų susijusių su mityba. Vietoj grožinės literatūros vakarais mėgstu skaityti knygas apie sveiką gyvenseną (asmenybės tobulinimo knygos dar laukia savo eilės). Viena iš pirmų knygų papuolusių į mano rankas ir padariusi neblogą įspūdį buvo The Egzema Diet knyga, kuri man padėjo atsakyti į kelis asmeninius klausimus susijusius su netikėtai prieš kelis metus prasidėjusiomis alergijomis. Sekanti knyga, kurią nusprendžiau perskaityti iki galo, o ne tiesiog pavartyti – The Intuitive Eating. Skaitau knygas angliškai, tačiau ši knyga tikrai yra ir lietuvių kalba ir vadinasi Intuityvus valgymas. Tik mano skaityta angliška knyga buvo trečias leidimas, o lietuviškas variantas – antrasis. Esmė manau nesiskiria, tik kaip minėjo autorė, trečiame leidime papildomai įdėtas skyrius apie vaikus.

Jei kas paklaustų, kuo ji man patiko? Atsakyčiau, kad ši knyga yra daugiau psichologinė. Tai nėra nurodymų rinkinys valgyk tą, nevalgyk to. Ten sako – valgyk viską ko tik nori, tačiau jausk save, galvok apie save ir svarbiausia mylėk save. Ir viskas tik iš teigiamos pusės, jokių neigiamų minčių negalima leisti. O toliau visa kita ateina savaime.

Tad dabar dažnai paklausiu: ar aš alkana? Vaikai, ar jūs jau norit valgyt? Vyras ir pats gali nueiti pasiimti, ką nors užkąsti, tai jau retai kada ir klausiu jo :). Labai susimąsčiau kiek daug dalykų valgau, nes tiesiog žinau, kad jie skanūs, o jei dabar jų nesuvalgysiu, jų nebeliks. Gaila… todėl ir valgau… Nors tiesą pasakius, po knygos pradėjau lengviau paleisti maistą, nes žinau, kad tarkim šokolado gabaliuką galėsiu ir vėliau suvalgyti.

Skubėjimas taip pat gadina mūsų gyvenimą, nes mes tiesiog nespėjame pasimėgauti valgomu maistu. Visa tai turi būti susiję tik su malonumu. Nereikia galvoti apie įvairiose dietose aprašomas taisykles – valgyk lėtai, nes taip suvalgyti mažiau, valgyk vienas, nes nesukaupus dėmesio nejauti kiek suvalgai. Dažniausiai, kai valgomu maistu pasisotiname, jis tampa jau nebe toks malonus – tai akimirka, kai reikia sustoti valgyti. Manau, šioje vietoje yra dar kur pasimokyti.

Anot knygos, su laiku ateis ir maisto įvairovė, nes kai pradėsim geriau jausti organizmą, jis pats paprašys skirtingų produktų. Šioje vietoje, tiesą pasakius, abejoju… Manau vis tiek reikia save skatinti maitintis sveikai. Reikia ir proto, ne tik instinktų. Bet čia tik mano nuomonė, gal tiesiog aš dar nedaaugau iki šio punkto pagal knygą.

Mes visi gimstame su užprogramuotais instinktais, alkio jausmu, tačiau augant mus „perauklėja“ tėvai, seneliai, o vėliau ir draugai. Todėl reikia iš naujo mokintis pajausti, kada norime iš tiesų valgyti, kada tik pvz. žiūrėdami televizorių rankos nori užsiėmimo ir pradedam kilnoti į burną traškučius, riešutukus ar sausainiukus. Dar manau šioje vietoje mes esam ir savo įpročių vergai. Aš pavyzdžiui savaitgalį negaliu ramiai pasižiūrėti filmo, man būtinai norisi kažko skanaus, malonaus… Arba turiu sėdėti apsikabinusi kompiuterį, nors ir nelabai ką gero su juo ir veikiu. Bet vat rankos užsiėmę  – pelę laiko, ir man jau ramiau.

Intuityvus valgymasKas liečia vaikus, tai labai strigo mintis, kad vaikai neturėtų su viršsvoriu problemų, jei tėvai duotų vaikams valgyti tik tada, kai vaikai to nori. Pradžioje atrodo – tai mes juk tik taip ir darom, tačiau vėliau pagalvojau atidžiau… Vakarienę valgom kartu, tačiau kartais būna, kad vaikai grįžę po mokyklos ar darželio būna per daug išalkę, kad sulauktų vakarienės ir užkanda ko nors, o vakarienės metu jie nesijaučia alkani. Tada per vakarienę, jie valgo mažiau. Tėvai būna pikti, kad va tiek stengėmės, o tu nevalgai. O žiūrėk po vakarienės praeina valandžiukė, o vaikas jau vėl prašo valgyti (varo iš proto, ar ne? :)). Nežinau geriausio priėjimo šioje vietoje, tiesiog stengiuosi kol kas stebėti vaikus. Juo labiau, kad mano vaikai yra labai skirtingi – vienas mėgsta dažnai ir po mažai valgyti, o kitas stengiasi labai įtikti tėvams, todėl gali valgyti ir daugiau, kad tik tėvai būtų patenkinti. Tačiau čia jaučiu grėsmę, kad bandymas įtikti tėvams užgniaužia tikruosius pojūčius… Todėl paskutiniu metu jokių pagyrimų, kad ištuštino lėkštę, jokių pabarimų, jog mažai suvalgė. Tiesiog paklausiu „Ar jau sotus?“, jei taip, neturiu jokių priekaištų.

Na manau, jau užteks tų padrikų mano minčių. Toliau tiesiog surašysiu iš knygos žingsnius, kad ilgiau išliktų atmintyje apie ką ši knyga:

  • REJECT THE DIET MENTALITY – atsisveikinkite su dietomis. Turite suprasti, jog dietos siūlo greitus sprendimus, tačiau atitolina jus nuo savo kūno tikrųjų pojūčių. Taip pat yra žmonių, kurie tvirtina, jog nesilaiko dietų, tačiau gyvena su kažkokiais nusistatymais perimtais iš įvairių dietų, pvz. nevalgyti po 18val., nevalgyti baltų miltų, saldumynai tik iš ryto. Intuityvus valgymas skatina jausti organizmą ir valgyti kada tik jaučiate, kad to reikia organizmui.
  • HONOR YOUR HUNGER – gerbkite savo alkį. Valgyti reikia, kai pajaučiate alkį. Jei būsite peralkę – apie jokį sąmoningą ar saikingą valgymą jau nebegali būti ir kalbos, nes save suvaldyti bus per sunku. Jūs jau nesugebėsite išskirti ką norite valgyti ar kada reikia sustoti. Yra žmonių, kurie nejaučia alkio, tada geriausia pradžioje valgyti kas 3-4 valandas, tada organizmas pripras ir laikui bėgant alkio jausmas atsiras. Ir svarbiausia – būkite pasiruošę alkiui, ruoškite maistą iš anksto, turėkite užkandžių su savimi.
  • MAKE PEACE WITH FOOD – susidraugaukite su maistu. Neturi būti jokių draudžiamų produktų. Jei jūs jaučiate, jog organizmui to reikia – valgykite tai be jokio kaltės jausmo, tačiau stenkitės sustoti, kai pasitenkinsite valgomu maistu. Jei jūs atsiribojate nuo kažko, kada nors ateis vis tiek toks momentas, kai jūs palūšite ir švelniai tariant apsirysite. O jei žinosite, kad bet kada galėsite tai valgyti vėl kada tik panorėsite, tai padės lengviau įsiklausyti į organizmo poreikius dabar.
  • CHALLENGE THE FOOD POLICE – knygoje „maisto policija“ vadinamos visos mintys, kuriomis save plakame ir kankiname suvalgę kažką nesveiko ar draudžiamo. Tokias mintis reikia keisti į teigiamas, rūpestingas ir stengtis analizuoti faktus, pvz. ar aš jaučiuosi alkana? Ne. Tai kodėl aš noriu šokolado? Jaučiuosi pavargusi, todėl noriu kažko malonaus. Tau trūksta energijos? Taip, turiu dar daug ką nuveikti. Ką gero man duoda šokoladas? Energijos iš cukraus. Kodėl būtent šokolado noriu? Jis patenkina mano skonio alkį (šioje vietoje nežinau kaip tiksliai išversti „taste hunger“, bet pagal aprašymą tai apima malonų pojūtį, kai suvalgai kažką ko organizmas tą akimirką nori. Pavyzdžiui, kartais norisi kartaus šokolado gabaliuko, kartais norisi rūgštesnio vaisiaus).
  • FEEL YOUR FULLNESS – jauskite kada pasisotinate. Valgydami darykite pertraukas ir paklauskite savęs, ar dar vis jaučiatės alkani, ar valgomas maistas skanus. Sotumas turi būti malonus, neturi būti jokių diskomforto pojūčių. Per daug maisto suvalgyti, negerai jūsų organizmui, tačiau per mažai maisto – lygiai taip pat nėra gerai. Reikia stengtis pajausti tą aukso viduriuką.
  • DISCOVER THE SATISFACTION FACTOR – valgyme atraskite pasitenkinimą. Valgydami tai jo jūs iš tiesų norite, greičiau pajausite malonumą, o su laiku suprasite, jog pajausti pasitenkinimui užtenka mažesnio kiekio maisto.
  • COPE WITH YOUR EMOTIONS WITHOUT USING FOOD – raskite būdų kaip įveikti nuobodulį, stresą, liūdesį be maisto. Maistas nuslopina neigiamas emocijas tik laikinai, problemų tai neišsprendžia, o diskomfortas nuo persivalgymo laikui bėgant nusėda ant kūno formų.
  • RESPECT YOUR BODY – gerbkite savo kūną. Nekelkite savo kūnui nerealistiškų tikslų. Skirkite jam dėmesio – lepinkite įvairiomis voniomis, kremais, masažais. Pirkite jums tinkančius rūbus, tik jau ne per mažus, bet ir ne per didelius. Nelyginkite savo kūno su kitais žmonėmis. Jis toks vienintelis ir jis JŪSŲ. Pradėjus vadovautis Intuityvaus valgymo principais, svoris apsistos ties ta vieta, kur jis jaučiasi gerai. Gerbkite tai.
  • EXERCISE—FEEL THE DIFFERENCE – judėjime jauskite malonumą. Čia nekalbama apie sportą su tikslu numesti svorio. Vėlgi, tai susiję su maloniu pojūčiu lengvai pajudėjus. Tai gali būti tiesiog ramus pasivaikščiojimas lauke, futbolo pažaidimas su vaikais. Sportas skirtas jaustis gerai. Tad dažnai nutinka, kad pradėjus sportuoti, mažiau „užvalgome“ emocijas. Sportas teikia energijos, gerina miegą, gerina savijautą. Tai glaudžiai susiję su aukščiau aprašytu punktu – gerbkite savo kūną.
  • HONOR YOUR HEALTH WITH GENTLE NUTRITION – rinkitės maistą, kuris yra sveikas, skanus ir tuo pačiu leidžia jums jaustis gerai. Nereikia maitintis idealiai sveikai, kad būtum sveikas. Nuo vieno nesveiko užkandžio, nesveiko patiekalo ar nesveiko maisto dienos, jūsų organizmas nepritrūks reikiamų medžiagų, nepriaugsite svorio. Tik tai ką jūs valgote nuolatos, daro įtaką jūsų kūnui. Svarbu progresas, o ne perfekcionizmas!

Pasikliaukite savo kūnu, įsiklausykite į save!

Tai knyga, kurią ramia sąžine rekomenduoju perskaityti. Nebūtinai, kad imti ir viską keisti savo gyvenime, tiesiog iš įdomumo ar smalsumo. O perskaitę suprasite, jog nejučiomis pradedate galvoti apie maistą kitaip.

Leave a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Knyga: Fermentų faktorius

Viena iš perskaitytų knygų, kurią jau labai seniai norėjau perskaityti, bet vis nerasdavau ramaus laiko – Hiromi Shinya knyga Fermentų faktorius.