Menu

Sveikesnis tortas su vyšniomis

  • Sveikesnis tortas su vyšniomis
  • Sveikesnis tortas su vyšniomis
  • Details
  • Leave a Comment
  • Related Items
Sveikesnis tortas su vyšniomis


Autorius: Aušra

Data:

Jei tikitės čia surasti super sveiką tortą, tai bėkit iš čia 🙂 Na gerai, nebėkit, bet supraskite, kad sveikesnis, tai nėra liesas iš oro pagamintas tortas. Šis tortas iš sveikų produktų, tačiau riebus ir laaabai sotus. Po mažyčio gabaliuko, reikia daryti pertrauką 🙂 O sveikumas yra tame, kad nenaudojami miltai, rafinuotas cukrus, pieno produktai, kiaušiniai.

Velykoms norėjau pagaminti tortą, bet sveikesnį, o gal net ir žaliavalgišką. Idėją tam pastūmėjo aplinkiniai žmonės – vieni paskutiniu metu atsisakė miltų, kiti rafinuoto cukraus, o aš pati stengiuosi mažinti abiejų ir dar pieno produktų. O ir pernai pirktų knygų arsenalas didelis, tad konkursą laimėjo knyga „Sveika alternatyva” – iš jos dar nieko nebuvau išbandžiusi, o tortų receptai ten tiesiog fantastiški! Ir nenusivyliau. Tortą su vyšniomis gyrė visi. Vienintelė diskusija kilo dėl vyšnių – vieniems jų reikėjo, kitiems jų nereikėjo, tretiems reikėjo, bet kad jos būtų ne tokios rūgščios (mano nuomone jos ir nebuvo rūgščios 🙂 ). Tačiau kiekvienas turime teisę į savo nuomonę. O kai gamini – galime pagal save pasikoreguoti. Aš asmeniškai tik vieną dalyką keičiau recepte – mažinau kakavą per pusę (recepte pateikiu jau sumažintus kiekius), nes naudojau labai tamsią kokybišką kakavą ir man su pilnu kiekiu buvo per kartu, o su puse – pats tas.

Kaip bebūtų tortas nyko akyse. O likęs gabaliukas nyko nuo saulutės (viršutinis sluoksnis ištirpo ir gražiai padengė visą torto likutį). Bet jį vis tiek saugojo vienas žmogutis rytojaus dienai prie kavos, nes sakė vieno gabaliuko dienai užtenka, bet rytoj norėsiu jo vėl 🙂 Argi tai ne maloniausias ir šilčiausias įvertinimas? 🙂

Sveikesnis tortas su vyšniomis

Užtruksime:
Pavaišinsime: 16 svečių
Kaloringumas: 389 kcal / porcijoje

Ingredientai:

  • Pagrindui:
  • 140 g migdolų
  • 2 v.š. kokosų aliejaus, lydyto ir atvėsinto
  • 15 g kakavos miltelių
  • 25 g minkštų datulių, susmulkintų
  • Įdarui:
  • 300 g anakardžių riešutų, mirkytų vandenyje 3-4val. ar ilgiau, perplautų ir nusausintų
  • 80 ml agavų ar klevų sirupo
  • 100 g kakavos sviesto
  • 73 g kokoso aliejaus
  • 2 a.š. vanilės ekstrakto
  • 250 g vyšnių, jei naudojamos šaldytos, jas prieš tai reikia atšildyti
  • Glajui:
  • 30 g kakavos miltelių
  • 120 ml agavų ar klevų sirupo
  • 60 ml kokosų aliejaus

Instrukcijos:

  • Kepimo formos, kuri yra nuimamais kraštais ir 20cm skersmens, dugną iškloti kepimo popieriumi.
  • Migdolus susmulkinti smulkintuve iki trupinių.
  • Tada sudėti likusius produktus ir trinti iki vientisos masės, kuri bus lipti.
  • Pagrindo masę tolygiai paskirstyti ant formos dugno drėgnomis rankomis.
  • Įdarui skirtą kakavos sviestą ir kokosų aliejų ištirpinti ant nedidelės kaitros, karts nuo karto maišant.
  • Sudėti visus įdaro produktus į smulkintuvą ir smulkinti iki vientisos masės.
  • Pusę įdaro masės paskirstyti ant pagrindo.
  • Vyšnias paskirstyti vienu sluoksniu ant įdaro.
  • Supilti likusią įdaro dalį ir tolygiai paskirstyti.
  • Glaistui skirtą kokosų aliejų išlydyti.
  • Kokoso aliejų sumaišyti su kakava ir agavų sirupu.
  • Glaistą supilti ant torto ir tolygiai paskirstyti.
  • Tortą dėti į šaldytuvą bent 3 valandoms, tačiau geriau laikyti per naktį.
  • Sustingusį tortą papuošti savo nuožiūra. Aš puoliau liofilizuotomis (šaltyje džiovintomis) braškėmis ir smulkintais kepintais žemės riešutais.
  • Lėtai skanauti ir nepamiršti dalintis su artimiausiais ir geriausiai! 🙂

Šaltinis: Saldi alternatyva. Sveiki kepiniai ir desertai (Alma littera, 2016)

Leave a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Vyšnių pyragas su šokoladu pagal Kas nutiko virtuvėje?

Vyšnių pyragas su šokoladu pagal Kas nutiko virtuvėje?

Šį pyragą nusižiūrėjusi buvau jau seniai, nes šaldiklyje dar vis turiu nemažai vyšnių. Ir kasdien po darbo grįžusi vis žadu kepti, bet tai tas, tai anas ir niekaip neužtekdavo laiko, bet šį savaitgalį sakiau dabar arba niekada 🙂 Gerai, kad visgi buvo “dabar”. Kepiau iš pusės porcijos, tai visi liko tuo nepatenkinti. Vyras tik paragavęs pasakė “kepsi DAR”. Mažasis dar ilgai su ašarom akyse sukosi aplink tuščią lėkštę ir rodė gailiai pirštuku, kad nori dar. Gerai tai, jog vyšnių dar yra šaldiklyje, tad joms manau ilgai laukti nereikės 🙂

Sūrio tortas

Sūrio tortas

Mūsų nauji metai buvo sutikti ramiai – namuose kartu su vaikais. Todėl ir ruošimosi nebuvo daug. Ir patiekalus rinkausi greitus bei nesudėtingus, kad galima būtų pabūti su šeima dar senais metais. Šis tortukas abiejuose šaltiniuose buvo labai girtas ir tikrai ne veltui – visiems patiko be išimčių. Tiesą pasakius, kitą dieną man jis buvo tik skanesnis. Dariau 26cm skersmens formoje. Ir siūlau tikrai nedaryti klaidos – kondensuoto pieno ir sūrio masę pašildyti (nors aš juos naudojau kambario temperatūros). Nes kai į masę įmaišiau šaltą plaktą grietinėlę bei supyliau želatiną – sušoko į gumuliukus. Tad teko raitotis rankoves ir visą dubenį dėti į karšto vandens vonelę ir maišyti, kol masė sušilo ir gumuliukai ištirpo. Tikiuosi šiais naujais metais visos bėdos bus tokios pat – viską bus galima greitai ir be nuostolių sutvarkyti 🙂

Austriškas kavos tortas

Austriškas kavos tortas

Pagaliau! Pirmas normalesnis tortas, kuris tikrai gali vadintis tortu ? Jis buvo gaminamas pagaliau savo virtuvėje, kurios kantriai laukiau beveik du metus. Malonumas neišpasakytas ? Ypatingai kai darėm jį kartu su į svečius užsukusia drauge (irgi skanios kavos mylėtoja). Kaip ir visi tortai – skaniausias buvo kitą dieną. Nors ir pirmą dieną valgydamos gomurius pamaloninom švelniu grietinėlės kremu ir sultingu biskvitu.

Vyšnių tortas

Vyšnių tortas

Ilgą laiką svarsčiau čia tortas ar pyragas, bet kai iškepiau abejonių neliko – čia TORTAS ir ne kitaip. Traškus viršus, švelnus baltymų sluoksnis ir rūgštokos vyšnios – viskas labai dera. Jei prisibijote vyšnių rūgštumo, geriau naudoti konservuotas vyšnias. Kitą kartą mažinčiau baltymų sluoksnį arba didinčiau kepimo formą (dabar naudojau 24cm). Tortas greitai išgaravo ir visi gyrė, todėl nuotraukos baisios 🙂 Nes žinojau – arba dabar bent keli kadrai bus padaryti, arba šis tortas dar ilgai nepasirodys mano bloge. Nes saldumynus stengiuosi mažinti, o tam labai gerai padeda dideli darbų krūviai, nes laiko visiškai kaip ir nelieka maloniems/saldiems dalykams.

Šokoladinis tortas su riešutai ir slyvomis

Šokoladinis tortas su graikiniais riešutais ir džiovintomis slyvomis

Autorius: Aušra Data: 2019-10-15 Tortų gamyba man visada lyg iššūkis. Nusižiūriu daug tortų receptų, svajoju kaip vos ne kiekvieną iš jų gaminsiu, bet kai ateina ta lemtinga torto gamybos diena – vaikštau ratais aplink virtuvę. …