Menu

Ruginė duona su raugu

  • Ruginė duona su raugu
  • Ruginė duona su raugu
  • Details
  • 4 Comments
  • Related Items
Ruginė duona su raugu


Autorius: Aušra

Data:

Šią duona kepu jau ilgiau nei metus. Bet kaip dažniausiai ir būna, geriausi receptai sunkiausiai patenka į dienoraštį 🙂 Nes tiesiog mintinai išmoksti visą sudėtį ir nebereikia suflerio. Šita duona tikrai pateisino mūsų lūkesčius. Kai ją išmokau kepti, nei karto nepirkau duonos parduotuvėje. Na gal nebent per didesnius susibūrimus, kai nespėju susisukti 🙂

Ruginė duona su raugu

Užtruksime:
Išeiga: 2 kepaliukai
Kaloringumas: 1616 kcal / kepaliukas

Ingredientai:

  • 50 g sezamo
  • 50 g linų sėmenų
  • 50 g saulėgrąžų
  • 50 g avižinių dribsnių
  • 100 g cukraus
  • 1 v.š. maltos kalendros (nebūtina)
  • 2 v.š. kmynų
  • 200 g rupių kvietinių miltų
  • 200 g paprastų kvietinių miltų
  • 100 g ruginių miltų
  • 150-200 ml ruginio raugo
  • 500-600 ml vandens
  • 2 a.š. druskos

Instrukcijos:

  • Visus sausus produktus sudėti į indą ir išmaišyti.
  • Kitame inde sumaišyti raugą ir vandenį.
  • Skystį supilti į miltų mišinį ir išmaišyti. Tešla turi gautis ganėtinai tiršta, bet dar pati turi kristi nuo šaukšto.
  • Pilti tešlą į dvi aliejumi ir miltais pabarstytas skardas. Statyti šiltai. Galima statyti į orkaitę ir įjungti mažiausią šildymą. Pas mane mažiausia temperatūra apie 40°C. Kildinant orkaitėje kilimo procesas užtrunka apie 4 valandas. Jei ne orkaitėje – kilimas gali užtrukti 8 valandas, viskas priklauso nuo kambario temperatūros. Pas mane tešla pakyla kažkur per 2 pirštus.
  • Kepti 180°C orkaitėje (iš anksto nereikia įkaitinti) 1 val. 15 min. Orkaitėje dėti žemiau nei per vidurį, kad duonos apatinė plutelė būtų kietesnė. Arba galima kepti orkaitės viduryje ir tik iki kepimo pabaigos likus 15 minučių, skardas nuleisti į pačią apačią.
  • Iškepus duonai leisti jai pastovėti kelias minutes ant spintelės, tada kraštus apipjauti peiliu ir išimti iš kepimo skardos. Dėti ant grotelių ir užkloti sušlapintu rankštuosčiu – tai padaro viršutinę plutelę minkštesnę. Taip palikti atvėsti.
  • Duoną geriausia valgyti kitą dieną, pilnai atvėsus. Laikyti duoną ant grotelių, uždengtą rankšluosčiu.

Šaltinis: Vedų Kultūros Centras

  1. Rita says:

    Nedėkite linų sėmenų į kepamą duoną. Prie aukštos temperatūros išsiskiria kažkokios nuodingos medžiagos (dėstytoja minėjo kokios, bet tuo metu neužsirašiau). Rytoj bandysiu kepti šią duonelę :). Ačiū už receptėlį :).

  2. Aušra says:

    Labai įdomu 🙂 kai pagalvoji juk ir kiaušinius keičia smulkintomis linų sėmėnimis ir dedama į kepinius. Kodėl išsiskiria nuodingos medžiagos? hmmm įdomu… reikės paieškoti informacijos visagaliame internete 🙂

  3. Rita says:

    Abejoju, ar rasite. Šiaip, nenoriu skleisti neteisingos informacijos, todėl nespėliosiu, kokie junginiai susidaro linų sėklas veikiant aukšta temperatūra :). Riebalų dalyką dėstanti dėstytoja mus perspėjo, bet kažkaip paskaitoj, turbūt, nelabai atidi buvau :). Na, aį dėl saugumo, nebedėjau jų :). Duonytė jau padėta kilti, tikiuosi, kad viskas bus gerai, ir kad nebereikės man jos išmesti :).

  4. Aušra says:

    Labai lauksiu nuoširdžių atsiliepimų 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Dešrelės tešloje

Dešrelės tešloje

Dar vienas iš tų greitai padaromų, daug pastangų nereikalaujančių receptų, kas man dabar itin aktualu. O ir pieniškų dešrelių kaip visada pas mus daug. 🙂

Picos padas su kepimo milteliais

Picos padas su kepimo milteliais

Skirta tiems, kas skuba ir negali iš anksto pasiruošti mielinio picos pado. Mane jis gelbsti jau ne vieną savaitgalį, kai staiga užsimanau picos, o mielinės tešlos šaldiklyje jau nebeturiu. Smagu, kad ir šeima neišbrokavo.

Manų kruopų apkepas

Manų kruopų apkepas

Visada darau iš pusės normos, nes ir jos sočiai pakanka mano šeimynai.

Picos keksiukai

Picos keksiukai

Kai širdis geidžia vakarienei salotų, bet žinai kad su jomis nepraslysi pro vaikus, jiems kepi picos keksiukus prie salotų 🙂 Ir tada visa šeimyna būna patenkina, net ir tėveliai, nugvelbę vieną kitą keksiuką. Jie super paprastučiai, matyt net ir vyresni vaikučiai juos galėtų išsikepti. Tiesą pasakius, nežinau koks jų skonis atvėsusių pilnai ar kitą dieną, nes mes juos visada suvalgom šiltus ir vienu prisėdimu.

Citrininiai pyragaičiai

Citrininiai pyragaičiai

Tos parduotuvių akcijos gadina žmones 🙂 Va prisipirkau citrinų, dabar teko jas sunaudoti. O kad sunaudoti, teko gaminti Forellės užrodytus pyragaičius, nes labai jau jie skaniai atrodė.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux