Menu

Ruginė duona su raugu

  • Ruginė duona su raugu
  • Ruginė duona su raugu
  • Details
  • 4 Comments
  • Related Items
Ruginė duona su raugu


Autorius: Aušra

Data:

Šią duona kepu jau ilgiau nei metus. Bet kaip dažniausiai ir būna, geriausi receptai sunkiausiai patenka į dienoraštį 🙂 Nes tiesiog mintinai išmoksti visą sudėtį ir nebereikia suflerio. Šita duona tikrai pateisino mūsų lūkesčius. Kai ją išmokau kepti, nei karto nepirkau duonos parduotuvėje. Na gal nebent per didesnius susibūrimus, kai nespėju susisukti 🙂

Ruginė duona su raugu

Užtruksime:
Išeiga: 2 kepaliukai
Kaloringumas: 1616 kcal / kepaliukas

Ingredientai:

  • 50 g sezamo
  • 50 g linų sėmenų
  • 50 g saulėgrąžų
  • 50 g avižinių dribsnių
  • 100 g cukraus
  • 1 v.š. maltos kalendros (nebūtina)
  • 2 v.š. kmynų
  • 200 g rupių kvietinių miltų
  • 200 g paprastų kvietinių miltų
  • 100 g ruginių miltų
  • 150-200 ml ruginio raugo
  • 500-600 ml vandens
  • 2 a.š. druskos

Instrukcijos:

  • Visus sausus produktus sudėti į indą ir išmaišyti.
  • Kitame inde sumaišyti raugą ir vandenį.
  • Skystį supilti į miltų mišinį ir išmaišyti. Tešla turi gautis ganėtinai tiršta, bet dar pati turi kristi nuo šaukšto.
  • Pilti tešlą į dvi aliejumi ir miltais pabarstytas skardas. Statyti šiltai. Galima statyti į orkaitę ir įjungti mažiausią šildymą. Pas mane mažiausia temperatūra apie 40°C. Kildinant orkaitėje kilimo procesas užtrunka apie 4 valandas. Jei ne orkaitėje – kilimas gali užtrukti 8 valandas, viskas priklauso nuo kambario temperatūros. Pas mane tešla pakyla kažkur per 2 pirštus.
  • Kepti 180°C orkaitėje (iš anksto nereikia įkaitinti) 1 val. 15 min. Orkaitėje dėti žemiau nei per vidurį, kad duonos apatinė plutelė būtų kietesnė. Arba galima kepti orkaitės viduryje ir tik iki kepimo pabaigos likus 15 minučių, skardas nuleisti į pačią apačią.
  • Iškepus duonai leisti jai pastovėti kelias minutes ant spintelės, tada kraštus apipjauti peiliu ir išimti iš kepimo skardos. Dėti ant grotelių ir užkloti sušlapintu rankštuosčiu – tai padaro viršutinę plutelę minkštesnę. Taip palikti atvėsti.
  • Duoną geriausia valgyti kitą dieną, pilnai atvėsus. Laikyti duoną ant grotelių, uždengtą rankšluosčiu.

Šaltinis: Vedų Kultūros Centras

  1. Rita says:

    Nedėkite linų sėmenų į kepamą duoną. Prie aukštos temperatūros išsiskiria kažkokios nuodingos medžiagos (dėstytoja minėjo kokios, bet tuo metu neužsirašiau). Rytoj bandysiu kepti šią duonelę :). Ačiū už receptėlį :).

  2. Aušra says:

    Labai įdomu 🙂 kai pagalvoji juk ir kiaušinius keičia smulkintomis linų sėmėnimis ir dedama į kepinius. Kodėl išsiskiria nuodingos medžiagos? hmmm įdomu… reikės paieškoti informacijos visagaliame internete 🙂

  3. Rita says:

    Abejoju, ar rasite. Šiaip, nenoriu skleisti neteisingos informacijos, todėl nespėliosiu, kokie junginiai susidaro linų sėklas veikiant aukšta temperatūra :). Riebalų dalyką dėstanti dėstytoja mus perspėjo, bet kažkaip paskaitoj, turbūt, nelabai atidi buvau :). Na, aį dėl saugumo, nebedėjau jų :). Duonytė jau padėta kilti, tikiuosi, kad viskas bus gerai, ir kad nebereikės man jos išmesti :).

  4. Aušra says:

    Labai lauksiu nuoširdžių atsiliepimų 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Cukinijų ir aguonų keksiukai

Cukinijų ir aguonų keksiukai

Jei dar liko pas jus cukinijų, siūlau išbandyti šiuos keksiukus. Jie kaip ir visi kepiniai su cukinijomis drėgni, tik aguonos suteikia kitokį atspalvį.

Pyragas Tosca su rabarbarais

Pyragas Tosca su rabarbarais

Dar vienas receptas iš knygos Lengvi receptai III. Iš viso yra išleistos trys knygutės šia tema ir tikrai daugumoje kiek bandžiau receptų – jie beveik visi mano šeimynai prie širdies. O pyragas dedamas smarkiai pavėluotai 🙂 Rabarbarų sezonas jau seniai pasibaigė, tačiau mano bendradarbėms jis labai patiko – dingo visas pyragas na per kokį pusvalandį 🙂 Namiškiams neteko jo net paragauti. Tikrai kitais metais jį pakartosiu, tik viršų pasistengsiu apskrudinti kiek ilgiau – norėjosi, jog viršus karamelizuotusi daugiau.

1 1/2 cups all-purpose flour 1 tsp. baking powder 50 g melted butter 1/2 cup milk 200 g pumpkin puree 2 large eggs 100 ml sugar 1 tsp. vanilla 1/2 tsp. salt

Moliūginiai keksiukai

Daugumoje kepinių, į kurių sudėtį įeina moliūgo tyrė, naudojami meduoliniai prieskoniai – cinamonas, gvazdikėliai, imbieras. Bet man visada norėjosi paprastesnių skonių moliūginių kepinių, nes mano šeimoje meduoliniai prieskoniai ne itin mėgstami. Tad kai iškepiau šių keksiukų, supratau, jog tai būtent tai ko ir norėjau. Keksiukai visada greitai išnyksta. Kadangi juos vaikai mėgsta, tai iškepu ir dalį stengiuosi užšaldyti. O tada jau kai vaikai užsinori prieš miegą kažko skanaus, o kažką eiti kepti jau ne laikas, gelbsti šaldiklis, keksiukai ir mikrobangė 🙂 Tik viena minutė ir keksiukai pakvimpa lyg ką tik iškepti, būna minkštučiai ir svarbiausia skanūs.

Moliūgų sausainiai su šokolado gabaliukais

Moliūgų sausainiai su šokolado gabaliukais

Peržiūrėjus daug moliūgų sausainių receptų, man jie pasirodė visi tokie panašus, kad ėmiau tiesiog pirmą pasitaikiusį receptą ir pabandžiau. Man sausainiai turi būti traškūs, o šie minkšti kaip keksiukai ar meduoliukai, bet vis tiek skanūs ?

Avižiniai sausainiai

Avižiniai sausainiai

Tokie paprastučiai paprastučiai sausainiai. Žinoma galima dėti priedų kokių tik širdis geidžia, bet kadangi didžiausias sausainių valgytojas pas mus mažiausiasis, tai nieko ir nedėjau. Sausainiai nėra labai trapūs. Galima juos kepti kepimo popieriumi išklotoje skardoje, …

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux