Pyragas su rabarbarais
- Details
- Leave a Comment
- Related Items

Autorius: Aušra
Data:
Šiais metais pagaliau išsikovojau, kad darže pradėtųme auginti rabarbarą ? Niekas jų pas mus kaip ir nepasigenda, tik aš kažkodėl nerealiai užsimaniau jį turėti. Kadangi šiais metais dar nebuvo jis didelis tai prieš šalčius nupjoviau visus jo kotus ir viską gražiai sunaudojau šiam pyragui. Viskas labai derėjo, švelni rūgštelė, truputis saldumo. Hmmm labai patiko 🙂
Pyragas su rabarbarais
Užtruksime:
Išeiga: 8 porcijos
Ingredientai:
1 p. = 237 ml
- Tešlai:
- 300 g miltų
- 1 a.š. kepimo miltelių
- 100 g sviesto
- 1 v.š. cukraus
- 1/2 a.š. druskos
- 250 ml pieno
- Įdarui:
- 600 g rabarbaro
- 200 g cukraus pudros
- 2 v.š. krakmolo
- 2 v.š. cukraus
- Aptepimui:
- 1 citrina
- 1/2 p. cukraus pudros
Instrukcijos:
- Į smulkintuvo indą sudėti prasijotus miltus, sviestą, kepimo miltelius, cukrų, druską. Smulkintuvu kapoti tešlą, kol gausis trupiniai.
- Tada supilti pieną ir išminkyti vientisą, elastingą tešlą.
- Tešlą įvynioti į maistinę plėvelę ir padėti į šaldytuvą valandai.
- Rabarbaro stiebus nuplauti ir supjaustyti 8-10 cm dydžio gabaliukais.
- Giliame puode užvirinti vandenį. Įdėti 2 v.š. cukraus. Į verdantį vandenį sudėti rabarbarus ir ten juos palaikyti 3 minutes.
- Pabarstyti trupučiu krakmolo, išmaišyti ir supilti viską į sietelį. Atvėsinti.
- Orkaitę įkaitinti iki 200°C.
- Stačiakampę kepimo formą sutepti sviestu.
- Tešlą išimti iš šaldytuvo, dalį tešlos (maždaug delno dydžio) atidėti. Likusią tešlą plonai iškočioti ir padengti ja kepimo formą. Šakute tešlą subadyti.
- Sumaišyti cukraus pudrą su likusiu krakmolu ir apibarstyti šiuo mišiniu iškočiotą tešlą.
- Vienu sluoksniu išdėlioti rabarbarų kotus.
- Atidėtą tešlos gabalą plonai iškočioti ir supjaustyti juostelėmis, kuriomis papuošti pyragą.
- Kepti orkaitėje apie 30 minučių.
- Iškepusį pyragą padėti 10 minučių ant šalto drėgno rankšluosčio, tam kad pyragas lengviau išsiimtų iš formos.
- Dar karštą pyragą aptepti citrinos sultimis sumaišytomis su cukraus pudra.
- Skanaus!
Šaltinis: Школа гастронома. Изысканные блюда

Pyragas Tosca su rabarbarais
Dar vienas receptas iš knygos Lengvi receptai III. Iš viso yra išleistos trys knygutės šia tema ir tikrai daugumoje kiek bandžiau receptų – jie beveik visi mano šeimynai prie širdies. O pyragas dedamas smarkiai pavėluotai 🙂 Rabarbarų sezonas jau seniai pasibaigė, tačiau mano bendradarbėms jis labai patiko – dingo visas pyragas na per kokį pusvalandį 🙂 Namiškiams neteko jo net paragauti. Tikrai kitais metais jį pakartosiu, tik viršų pasistengsiu apskrudinti kiek ilgiau – norėjosi, jog viršus karamelizuotusi daugiau.

Morkų keksiukai su medumi
Morkų keksiukai, kuriuose morkų beveik nesijaučia, nes jas užgožia bananai 🙂 Tad jei bijote intensyvaus morkų skonio kepiniuose – keksiukai pats tas.

Mieliniai blynai
Kaip dažnai nutinka, vėstant orams norisi jaukesnio, šilto maisto. Todėl pusryčiams puiku atsiminti seniai bekeptus mielinius blynus. Šie blynai pirmą kartą buvo išbandyti tikriausiai kai antrą kartą gyvenime pažindinausi su mielėmis ir jų panaudojimu (apie pirmą kartą bus kada nors irgi). Žinau, kad mielinių blynų receptų pilnas internetas, tačiau kaip ir dauguma dalykų – pirmi būna įsimintiniausi.

Kauliukai (Ossi dei Morti)
Paperka mane skambūs pavadinimai 🙂 Čia juk patys paprasčiausia sausainiai, bet kai pavadinimas toks neįprastas, taip ir norisi pabandyti 🙂 O sausainiai gaunasi gan kieti, todėl geriausia daryti juos kuo plonesnius. Skaniausia valgyti su karštu šokoladu ar kava (galima net pamirkyti). Italai juos kepa Visų šventųjų dienos proga. Kodėl sugalvotas toks pavadinimas manau aišku 🙂 – primena numirėlio kauliukus.

Rusiškas blynas, keptas orkaitėje – Дрочёна
Pirmas blynas orkaitėje, kuris pavyko puikiai – purus, minkštas, nesukritęs. Kitus receptus kiek bandydavau, – nepavykdavo… tai pieno per daug, tai uogų per daug. O va šitas variantas pats tas. Skonis kiek primena apkepą, tik be varškės 🙂 Kitą kartą bandysiu kepti didesnėje skardoje, nes šį kartą gavosi storas blynas. Gal dėl to valgant sunku buvo patikėti, jog valgom blyną 🙂 Bet skanu, paprasta ir greita. Ir prie keptuvės nereikia stovėti.