Menu

Bulvių duona

  • Bulvių duona
  • Details
  • 6 Comments
  • Related Items
Bulvių duona


Autorius: Aušra

Data:

Pagaliau po ilgos pertraukos radau duoną, kurią valgydamas aikčioja mano vyras 🙂 Taaaip… ilgai buvom stigę ant duonos be plutelės, tačiau turiu vilčių (ir gan didelių), kad ši duona bus dabar gaminama dažnai, gal net padarysim pertrauką nuo iki šiol keptos duonos. O kalbant apie skonį, jis truputį primena švilpikus 🙂

Bulvių duona

Užtruksime:
Išeiga: 2 nedideli kepaliukai arba 1 kg kepalas
Kaloringumas: 2266 kcal / viso

Ingredientai:

  • 500 g aukščiausios rūšies miltų
  • 1 a.š. druskos
  • 15 g sviesto
  • 7 g greitai veikiančių džiovintų mielių
  • 250 g virtų bulvių, šaltų ir sugrūstų
  • apie 250 g vandens ar pieno, šilto
  • saulėgražų aliejaus, patepti

Instrukcijos:

  • Supilti miltus ir druską į didelį dubenį, įtrinti į juos sviestą, įmaišyti mieles.
  • Įmaišyti bulves, trinant jas su miltais.
  • Viduryje padaryti duobutę ir įpilti į ją tiek vandens, kad galima būtų užmaišyti minkštą, gana lipnią tešlą.
  • Ant šiek tiek pabarstyto miltais paviršiaus minkyti tešlą, kol taps vienalytė ir tąsi.
  • Suformuoti iš jos rutulį ir įdėti į truputį aliejumi pateptą didelį dubenį. Pridengti aliejumi patepta maistine plėvele ir laikyti šiltai 1 valandą arba kol tešla pakils dvigubai.
  • Išimti tešlą ant truputį miltais pabarstyto paviršiaus ir kelis kartus kumštelėti. Minkyti, kol taps vienalytė ir tąsi.
  • Aliejumi patepti kepimo skardeles.
  • Padalyti tešlą pusiau, suformuoti tokio dydžio kepalėlius, kad tilptų į skardeles, pakišant galus po apačia.
  • Įdėjus juos į kepimo skardeles pridengti aliejumi patepta maistine plėvele ir laikyti apie 30 minučių arba kol tešla pasieks skardelių kraštus.
  • Kepti iki 230°C įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių, sumažinus temperatūrą iki 200°C kepti dar 20-25 minutes arba kol duona parus.
  • Pastuksenti į kepaliukų pagrindus. Jei duona iškepusi, pasigirs duslus garsas.
  • Skanaus!

Pastabos: duoną minkiau ir kildinau duonkepėje. Išėmusi tešlą truputį paminkiau, suformavau kepalą ir dėjau atgal į duonkepės indą be maišiklių. Palikau pakilti pusvalandžiui, tada kepiau 40-50 minučių.

Šaltinis: Mary Berry. Klasikinė virtuvė (Alma littera, 2005)

  1. Linute says:

    o vien tik duonkepei negalima viso darbo patiketi?:) Kodel reikia isimti ir paminkyti, formuoti kepaliuka? Blogai issimaiso?

  2. Aušra says:

    Aš išėmiau tešlą todėl, kad norėjau duoną kepti be maišiklių 🙂 O kai išėmiau, tai reikėjo įduoti tešlai formą 🙂 Jei būčiau tik sumetusi, tai negraži duonos forma būtų.

    Bet jei nenori žaisti su maišiklių išėmimu, tai pilnai galima duonai užstatyti kokią programą ir išminkius iš karto iškepti 🙂

  3. Senjore says:

    Laba diena.Susigundziau isbandyti,bet…ypatingai bukai prasom paaiskint minti:tilpų į skardeles, pakišant galus po apačia
    Kokius galus?Kieno?I kokia apacia?

  4. Aušra says:

    Hmmm visų pirma rašybos klaidą pataisiau 🙂
    Dabar galvoju kaip čia paaiškinti, kad būtų aiškiau. Aš visada duoną iškočioju maždaug iki 1cm storio su kočėlu į stačiakampį, kurio vienas šonas yra kepimo indo ilgio. Iškočiotą stačiakampį susuku į ritinėlį. Jei sukant tešla pasispaudė ir “pailgėjo” ir nebetelpa į skardelę, kraštus truputį palenkti į apačią, kad duonos viršaus išvaizda nenukentėtų.

    Ar bent truputį aiškiau? 🙂

  5. Senjore says:

    Pukš į žondą!:)Aiškiau

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Meduolinis namukas

Meduolinis namukas

Kalėdų jau laukiau nuo pat rugsėjo, bet kai atėjo Kalėdos širdyje jau laukiau pavasario 🙂 Gerai, kad viskas buvo iš anksto suplanuota ir kadangi žinau, jog tai galbūt pirmos ir paskutinės Kalėdos kai joms galiu skirti nemenkai savo laiko, dėjau į jas kiek įmanoma daugiau pastangų. Dėl to ir įrašų Kalėdinių pas mane tiesiog nebuvo, nes nenorėjau išsiduoti kuo artimieji (kartais paskaitantys šį blogą) bus nustebinti.

Jogurtinė duona

Jogurtinė duona

Karts nuo karto pabandau naujus duonų receptus, tačiau retai kada užsikabinu ir ties vienu lieku ilgesniam laikui. Dauguma bandymų net nepasiekia mano tinklaraščio, nes nesudarė didelio teigiamo įspūdžio. Tačiau ši duonytė yra visiškai kitokia – puikiai iškyla, atrodo dailiai, o ir vidus visada būna labai labai baltas. Kitas jos privalumas – jogurtas. Jo pas mus beveik visada galima rasti šaldytuve, o vat pieno – retai.

Pyragas Tosca su rabarbarais

Pyragas Tosca su rabarbarais

Dar vienas receptas iš knygos Lengvi receptai III. Iš viso yra išleistos trys knygutės šia tema ir tikrai daugumoje kiek bandžiau receptų – jie beveik visi mano šeimynai prie širdies. O pyragas dedamas smarkiai pavėluotai 🙂 Rabarbarų sezonas jau seniai pasibaigė, tačiau mano bendradarbėms jis labai patiko – dingo visas pyragas na per kokį pusvalandį 🙂 Namiškiams neteko jo net paragauti. Tikrai kitais metais jį pakartosiu, tik viršų pasistengsiu apskrudinti kiek ilgiau – norėjosi, jog viršus karamelizuotusi daugiau.

Kreminės varškės sausainiai

Kreminės varškės sausainiai

Minkštučiai sausainiai, tiesiog tirpstantys burnoje. Darbe susilaukė daug komplimentų, o ir namuose likutis greitai išnyko.

Keksiukai su uogomis

Keksiukai su uogomis

Tai buvo grynai impulsyvus kepinys. Bevartydama žurnalus apie vaikų auginimą pamačiau juos skyrelyje “Gaminame kartu” 🙂 Na kartu, tai kartu. Pasiūliau vaikams ir jie su malonumu ėmėsi darbo. Tik teko man viską iš anksto sumatuoti ir sudėti ant stalo, kad jiems nebūtų kada nuobodžiauti. Keksiukai išėjo labai kvapnūs. Negalėjau susilaikyti suvalgiusi tik vieną 🙂 Kvepėjo pasakiškai, o skonis buvo dieviškas – bananai suteikė drėgnumo, uogos – lengvos rūgštelės, o apelsinai aromatą. Vaikai su mielu noru suvalgė likusius keksiukus ir kitą dieną. Tad tikrai numačiusi juos pakartoti artimiausiu metu vėl.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux