Menu

Bulvių duona

  • Bulvių duona
  • Details
  • 6 Comments
  • Related Items
Bulvių duona


Autorius: Aušra

Data:

Pagaliau po ilgos pertraukos radau duoną, kurią valgydamas aikčioja mano vyras 🙂 Taaaip… ilgai buvom stigę ant duonos be plutelės, tačiau turiu vilčių (ir gan didelių), kad ši duona bus dabar gaminama dažnai, gal net padarysim pertrauką nuo iki šiol keptos duonos. O kalbant apie skonį, jis truputį primena švilpikus 🙂

Bulvių duona

Užtruksime:
Išeiga: 2 nedideli kepaliukai arba 1 kg kepalas
Kaloringumas: 2266 kcal / viso

Ingredientai:

  • 500 g aukščiausios rūšies miltų
  • 1 a.š. druskos
  • 15 g sviesto
  • 7 g greitai veikiančių džiovintų mielių
  • 250 g virtų bulvių, šaltų ir sugrūstų
  • apie 250 g vandens ar pieno, šilto
  • saulėgražų aliejaus, patepti

Instrukcijos:

  • Supilti miltus ir druską į didelį dubenį, įtrinti į juos sviestą, įmaišyti mieles.
  • Įmaišyti bulves, trinant jas su miltais.
  • Viduryje padaryti duobutę ir įpilti į ją tiek vandens, kad galima būtų užmaišyti minkštą, gana lipnią tešlą.
  • Ant šiek tiek pabarstyto miltais paviršiaus minkyti tešlą, kol taps vienalytė ir tąsi.
  • Suformuoti iš jos rutulį ir įdėti į truputį aliejumi pateptą didelį dubenį. Pridengti aliejumi patepta maistine plėvele ir laikyti šiltai 1 valandą arba kol tešla pakils dvigubai.
  • Išimti tešlą ant truputį miltais pabarstyto paviršiaus ir kelis kartus kumštelėti. Minkyti, kol taps vienalytė ir tąsi.
  • Aliejumi patepti kepimo skardeles.
  • Padalyti tešlą pusiau, suformuoti tokio dydžio kepalėlius, kad tilptų į skardeles, pakišant galus po apačia.
  • Įdėjus juos į kepimo skardeles pridengti aliejumi patepta maistine plėvele ir laikyti apie 30 minučių arba kol tešla pasieks skardelių kraštus.
  • Kepti iki 230°C įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių, sumažinus temperatūrą iki 200°C kepti dar 20-25 minutes arba kol duona parus.
  • Pastuksenti į kepaliukų pagrindus. Jei duona iškepusi, pasigirs duslus garsas.
  • Skanaus!

Pastabos: duoną minkiau ir kildinau duonkepėje. Išėmusi tešlą truputį paminkiau, suformavau kepalą ir dėjau atgal į duonkepės indą be maišiklių. Palikau pakilti pusvalandžiui, tada kepiau 40-50 minučių.

Šaltinis: Mary Berry. Klasikinė virtuvė (Alma littera, 2005)

  1. Linute says:

    o vien tik duonkepei negalima viso darbo patiketi?:) Kodel reikia isimti ir paminkyti, formuoti kepaliuka? Blogai issimaiso?

  2. Aušra says:

    Aš išėmiau tešlą todėl, kad norėjau duoną kepti be maišiklių 🙂 O kai išėmiau, tai reikėjo įduoti tešlai formą 🙂 Jei būčiau tik sumetusi, tai negraži duonos forma būtų.

    Bet jei nenori žaisti su maišiklių išėmimu, tai pilnai galima duonai užstatyti kokią programą ir išminkius iš karto iškepti 🙂

  3. Senjore says:

    Laba diena.Susigundziau isbandyti,bet…ypatingai bukai prasom paaiskint minti:tilpų į skardeles, pakišant galus po apačia
    Kokius galus?Kieno?I kokia apacia?

  4. Aušra says:

    Hmmm visų pirma rašybos klaidą pataisiau 🙂
    Dabar galvoju kaip čia paaiškinti, kad būtų aiškiau. Aš visada duoną iškočioju maždaug iki 1cm storio su kočėlu į stačiakampį, kurio vienas šonas yra kepimo indo ilgio. Iškočiotą stačiakampį susuku į ritinėlį. Jei sukant tešla pasispaudė ir “pailgėjo” ir nebetelpa į skardelę, kraštus truputį palenkti į apačią, kad duonos viršaus išvaizda nenukentėtų.

    Ar bent truputį aiškiau? 🙂

  5. Senjore says:

    Pukš į žondą!:)Aiškiau

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Meduolinis namukas

Meduolinis namukas

Kalėdų jau laukiau nuo pat rugsėjo, bet kai atėjo Kalėdos širdyje jau laukiau pavasario 🙂 Gerai, kad viskas buvo iš anksto suplanuota ir kadangi žinau, jog tai galbūt pirmos ir paskutinės Kalėdos kai joms galiu skirti nemenkai savo laiko, dėjau į jas kiek įmanoma daugiau pastangų. Dėl to ir įrašų Kalėdinių pas mane tiesiog nebuvo, nes nenorėjau išsiduoti kuo artimieji (kartais paskaitantys šį blogą) bus nustebinti.

Pyragas su kava

Pyragas su kava

Labai paprastas, greitai padaromas pyragas. Labiausiai patiko tai, jog sulaistyti galima ne tik kava, bet kuo tik širdis geidžia. Ką aš taip ir padariau – pusę sulaisčiau truputį praskiestu braškių sirupu, nes pagailėjau savo vyro ir merginos (jie pas mane kavos nemėgsta) ? Tad visi buvom patenkinti, nes pyragas buvo drėgnas, su švelniu kavos ar braškių skoniu.

Duona be plutelės

Duona be plutelės (kepta duonkepėje)

Tai duona favoritė mūsų šeimoje. Kai ją iškepiau, nuo tos dienos kol kas kitos ir nekepiau, vis tą pačia kepu. Gal dėl to, kad labiausiai priminė pirktinę – plutelė nelabai trupa. Net knygoje prie recepto …

Varškės ir virtų bulvių apkepas

Varškės ir virtų bulvių apkepas

Bulvės ir varškė – visada puiki kompanija. Tad kodėl gi jų nesujungus į apkepą. Tokį labai paprastutį ir suruošiamą per kelias minutes. Receptas rastas rusiškame žurnale apie vaikų auginimą, tačiau smarkiai perdarytas pagal mūsų pastebėjimus: originale bulvės pjaustomos riekelėmis, tačiau mums labiau patinka sutarkuotos, nes taip skoniai geriau pasiskirsto; originale pilama daugiau pieno, mums labiau patinka su daugiau kiaušinių, nes taip apkepas gaunasi tvirtesnis. Skonis kažkiek primena švilpikus ar šutintus varškėtukus, tik čia smarkiai mažiau darbo, o kitą dieną pasikepinus keptuvėje iš viso gaunasi super skaniai. Tad nuoširdžiai raginu išbandyti ir Jus 😉

Bulviniai paplotėliai su varškės padažu

Bulviniai paplotėliai su varškės padažu

Šį kartą rizikavau ir pagaminau šiuos paplotėlius, vildamasi, jog vyras labai mėgsta bulves su varške. Džiugu, kad prašoviau labai nedaug – vyrui ne lašinukai paplotėliuose maišė, o tai jog padažas buvo per skystas ir per mažai jautė varškę. Tad kitą kartą į padažą manau tiesiog pilsiu per pusę mažiau pieno.