Menu

Greitas Kalėdinis vaisinis pyragas ir kava

  • Greitas Kalėdinis vaisinis pyragas ir kava
  • Greitas Kalėdinis vaisinis pyragas ir kava
  • Details
  • 1 Comment
  • Related Items
Greitas Kalėdinis vaisinis pyragas ir kava


Autorius: Aušra

Data:

Jau matyt visi žino, kad artėja Kalėdos ir maži žmogeliukai brauko kalendoriuke dienas ir svajoja apie dovanas, o didieji žmogiukai kartais su neviltimi skaičiuoja dienas ir suka galvą kaip gi nustebinti mažuosius. Mūsų šeimoje šiuo atveju kas kartą kovojama – dovanos tik mažiems ar ir dideliems? Nuomonės šiuo klausimu yra skirtingos ir argumentai neprasti kiekvienoje pusėje. Tačiau dažniausiai laimi dauguma – dovanos visiems. Mano nuomonė šiuo klausimu yra ganėtinai paprasta – svarbiausia Kalėdinė nuotaika! O Kalėdinė nuotaika sukuriama palaipsniui, ne per vieną dieną ir tikrai ji nėra juntama tik Kalėdų rytą. Todėl siūlau ramiai atsisėsti prie kavos puodelio ir pagalvoti – kokias gi šiais metais Kalėdas norime padaryti sau ir savo artimiesiems?

Kad jau užsiminiau apie kavą, tai tarsiu keletą žodžių apie ją daugiau. Kaip ir arbata ji atkeliavo pas mane iš Kavos draugo. Tikrai net nesitikėjau, kad jie būs tokie draugiški ir dosnūs – gavau visą didžiulę pakuotę kavos. Mano išrinkotji – malta kava Colombia. Deja, mano šeimoje su kava draugauju tik aš, tačiau pavaišinau ja visus artimiausius žmones – savo tėvelius, bendradarbius ir draugus. Ir žinoma visų klausinėjau nuomonės 🙂 Padiskutavę nusprendėm, kad ji geriasi labai maloniai, nes yra švelnaus skonio. O jei jūs esate kaip ir aš, t.y. mėgstate nerūgščią kavą, ir jums ji turėtų patikti.

Šią popietę prie kavos labai tiko greitas kalėdinis vaisių pyragas. Jis man gavos labai saldus, nes kai kuriuos džiovintus vaisius pakeičiau džiovintomis datulėmis, tačiau prie kavos be cukraus – pats tas. Pyragą kepiau dar lapkričio mėnesį, nors prie jo ir yra prierašas – galima valgyti iš karto, tačiau pabrandintas dvi savaites jis tampa tik skanesnis. Tačiau ir mėnesiui praėjus – jis puikus! Tad jei jūs esat iš tų, kurie neplanuoja Kalėdų iš taip toli, kad išsikeptų Kalėdinį vaisinį pyragą, kuris brandinamas du mėnesius ir laistomas brendžiu, manau šis variantas kaip tik jums (ir man :)). Kadangi jau visi trys pyragiukai suvalgyti/padovanoti, jau pradėjau pirktis džiovintus vaisius vėl ir tikrai kepsiu dar kartą. Beje, su džiovintais vaisiais dalima improvizuoti. Pvz. aš džiovintas slyvas dalinai keičiau į abrikosus ir datules, o dalį razinų keičiau į džiovintas spanguoles. Iš dalies taip dariau, nes mano įsitikinimai mane apgavo – galvojau, kad turiu pakankamai džiovintų vaisių atsargų, o paaiškėjo, kad klydau. Iš kitos pusės, mėgstu džiovintus vaisius su lengva rūgštele, kaip spanguolės ar abrikosai. Su mielu noru dar ir džiovintų vyšnių ar mėlynių būčiau įdėjusi, tiesiog jų nepasitaikė po ranka.

Greitas Kalėdinis vaisinis pyragas ir kava

Užtruksime:
Porcijų kiekis: 20 porcijų
Kaloringumas: 322 kcal / 1 porcija

Ingredientai:

  • Džiovintų vaisių mišiniui:
  • 350 g džiovintų slyvų, pasmulkintų į mažesnius gabaliukus
  • 200 g šviesių razinų
  • 200 g tamsių razinų
  • 100 ml tamsaus romo (naudojau brendį)
  • 200 g sviesto
  • 200 g rudojo cukraus (apie 40g pakeičiu į melasos cukrų)
  • 200 g medaus
  • 2 apelsinų žievelė ir sultys
  • 1 a.š. Kalėdinių prieskonių mišinio (dedu tik cinamoną)
  • 2 v.š. kakavos
  • Tešlai:
  • 3 kiaušiniai
  • 150 g miltų
  • 75 g maltų migdolų
  • 1/2 a.š. sodos
  • 1/2 a.š. kepimo miltelių

Instrukcijos:

  • Visus ingredientus skirtus džiovintų vaisių mišiniui sumaišome puode ir pastatome ant vidutinės kaitros. Kai masė užvirs, kaitrą sumažiname ir verdame 10 minučių, karts nuo karto pamaišant. Tada puodą su džiovintais vaisiais nuimame nuo kaitros ir paliekame vėsti 30 minučių.
  • Kol džiovintų vaisių masė vėsta, įkaitiname orkaitę iki 150°C. Kepimo skartas išklojame kepimo popieriumi (šis punktas būtinas!).
  • Į pravėsusių džiovintų vaisių masę sudedame tešlai skirtus produktus ir išmaišome. Neišsigąskite, jei tešla dėl sodos pradės kilti jūsų akyse, taip turi būti.
  • Tešlą supilame ramiai į kepimo skardas ir dedame į orkaitę. Kepame apie 1-1,5 valandos.
  • Iškepusį pyragą pilnai atvėsiname kepimo formoje ir tik tada išimame. Galima iš karto papuošti ir valgyti, arba galima suvynioti į foliją ir padėti į saugią vietą (man tokia vieta pasirodė šaldytuvas 🙂 )
  • Skanaujame, vaišiname artimuosius ir galvojame apie Kalėdas!

Šaltinis: La Patissiere

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Avižiniai sausainiai su moliūgų sėklomis

Avižiniai sausainiai su moliūgų sėklomis

Seniai nužiūrėtas receptas ilgai laukęs savo eilės. Ir išaušo ta diena, kai užmigdžiusi savo mažąjį ėmiausi darbo pasiraitojusi rankoves, nes dar nebuvo laikas daryti vakarienės, o vienintelė vieta tolimiausia nuo miegančio vaiko yra virtuvė. Išsitraukiau …

Džiovinti vaisiai su varške

Džiovinti vaisiai su varške

Neseniai išbandytas ir iš karto pamėgtas lengvas desertas. Mažoji apvalgo visus ?

Cukinijų sausainiai su šokoladu ir džiovintomis spanguolėmis

Cukinijų sausainiai su šokoladu ir džiovintomis spanguolėmis

Kiek neįprastas cukinijų panaudojimo būdas. Kaip visada – cukinijos nei kiek nesijaučia, tik žalia odelė išduoda, kad yra kažkas neįprasto sausainiuose. Kepant dėjau stambius avižinius dribsnius, bet man avižos liko kiek kietos ir valgant jaučiau kaip erzina dantis avižų kramtymas, todėl kitą kartą tikrai naudosiu smulkius dribsnius.

Migdolų ir datulių rutuliukai šokolade

Migdolų ir datulių rutuliukai šokolade

Autorius: Aušra Data: 2020-04-28 Vos keli produktai, o saldainiai gaunasi kaip pirktiniai. Šokoladu aplieti kaip ir nebūtina, bet saldainius pakelia visai į kitą lygį, nei kad būtų tiesiog kakavoje apvolioti. Gaminau kelis kartus. Pirmą kartą …

Sausainiai su šokoladu, riešutais ir džiovintais abrikosais

Sausainiai su šokoladu, riešutais ir džiovintais abrikosais

Šiuos sausainius pirmą kartą kepiau kartu su dukra. Buvo pasakiškai skanu, bet tuo pačiu ir labai saldu. Todėl antrą kartą kepdama naudojau mažiau cukraus, tačiau to pasekoje sausainiai taip neišsiplėtė kepdami. Čia pateikiu jau antrą kartą naudotas proporcijas, nes mėgstu kad sausainiai būtų sausainiais, o ne saldainiais 🙂 Beje, kai naudojau lazdyno riešutus, vyras uždraudė sausainius vežti į darbą merginoms 🙂 Taigi, tai viską ir pasako apie šių sausainių skonį.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux