Menu

Šokoladinis tortas su graikiniais riešutais ir džiovintomis slyvomis

  • Šokoladinis tortas su riešutai ir slyvomis
  • Šokoladinis tortas su riešutai ir slyvomis
  • Šokoladinis tortas su riešutai ir slyvomis
  • Details
  • Leave a Comment
  • Related Items
Šokoladinis tortas su graikiniais riešutais ir džiovintomis slyvomis


Autorius: Aušra

Data:

Tortų gamyba man visada lyg iššūkis. Nusižiūriu daug tortų receptų, svajoju kaip vos ne kiekvieną iš jų gaminsiu, bet kai ateina ta lemtinga torto gamybos diena – vaikštau ratais aplink virtuvę. Nors tiesą pasakius, baisiausias torto gamybos momentas man – biskvito dalinimas į lakštus. Kol vėsta biskvitas atrodo galėčiau visus darbus namuose nudirbti, kad tik nereikėtų šio sunkiai besisekančio torto gamybos punkto atlikti 😀 Bet šį kartą man pavyko viskas ganėtinai sklandžiai!

Taigi, šis gražuolis skirtas mano mylimo vyro gražiam gimtadieniui. Nors ir žinau, kad brangiausiam mano žmogui patinka varškės ir želė tortai, tačiau šį kartą rizikavau (nes iššūkiai man patinka 🙂 ) ir nusprendžiau kad tortas bus šokoladinis. Tiesą pasakius, apie šokoladinį tortą svajoju nuo savo gimtadienio, tačiau vis neišdrįsdavau. Taip pat besitvarkydama virtuvėje supratau, kad turiu daug džiovintų slyvų ir graikinių riešutų – o šis derinys yra klasika! Tad torto idėja pasisuko link visko apjungimo. Daugelyje Lietuvos maisto tinklaraščių yra tortas “Slyva šokolade”, bet torto pjūvio nuotraukos manęs nesužavėjo – kaip mums mažoka kremo. Tad keliavau į interneto platybes ir ieškojau toliau idėjų pagal tortų nuotraukas. Mano šį mini konkursą laimėjo šis gražuolis.

Gamybos metu nedariau daug pakeitimų. Originale siūloma tortą kepti 20cm diametro dvejose kepimo formose ir dalinti juos per pusę, kad gautųsi keturi biskvito lakštai. Deja, bet turiu tiek daug visokių daiktų namuose, kad dviejų vienodų kepimo formų man tikrai nereikia. Imam 21cm forto formą. Diametras ne ką didesnis, bet iškepus visą biskvitą vienu kartu ir dalinant į tris dalis turėjau daugiau laisvės netikslumams 🙂 Kaip daugumoje atvejų – mažinau cukraus kiekį. Ir žinoma didinau riešutų kiekį, nes atsimatavusi pagal originalą, jų man pasirodė mažoka. Beje, torto kremas man gavosi labai minkštas ir švelnus, tad į kremo dalį, paliktą torto viršui puošti, papildomai įdėjau kelis šaukštus maskarponės sūrio bei kremą gerai atvėsinau.

Svarbiausia, galutinis verdiktas – vyras liko labai patenkintas tortu! Sakė drąsiai galėsiu gaminti jį vėl 🙂 Aš žinoma, jau net žinau ir datą kada :). Taip pat reikėtų paminėti, kad tortas gaunasi sotus. Tad pavaišinsite tikrai visus svečius 🙂

Šokoladinis tortas su graikiniais riešutais ir džiovintomis slyvomis

Užtruksime:
Pagaminsime: 12 porcijų

Ingredientai:
1 p. = 237 ml

  • Biskvitui:
  • 5 kiaušiniai
  • 3/4 p. cukraus
  • 1 1/4 p. miltų
  • 5 v.š. kakavos
  • 2 a.š. kepimo miltelių
  • 3 v.š. karšto vandens
  • 6 v.š. lydyto sviesto
  • Kremui:
  • 1 1/2 p. (400 g) grietinės, 30% riebumo
  • 1 1/2 p. plakamosios grietinėlės, 35% riebumo
  • 1 p. cukraus pudros
  • 1 v.š. vanilės ekstrakto
  • Sirupas sulaistymui:
  • 1/2 p. cukraus
  • 1/2 p. vandens
  • 1 v.š. vanilės ekstrakto
  • Taip pat reikės:
  • 1 p. džiovintų slyvų
  • 1 p. graikinių riešutų
  • 1/2 pakelio šokoladinių sausainių, sutrupintų, torto šonams papuošti
  • 30-35 liofilizuotų juodųjų serbentų ar kitų uogų, torto viršui papuošti

Instrukcijos:

  • Visų pirma pasiruošiame sirupą biskvitų sulaistymui: visus sirupui produktus pilame į puodą ir pakaitiname, kol cukrus pilnai ištirps. Atidedame į šalį atvėsti.
  • Slyvas užpilame vandeniu ar pasirinktu alkoholiniu gėrimui ir paliekame išmirkti.
  • Graikinius riešutus susmulkiname. Jei bus dideli riešutų gabalai, vėliau jie trukdys pjaustant tortą.
  • Kepame biskvitą. Visų pirma orkaitę įkaitiname iki 180°C. Kepimo formos dugną išklojame kepimo popieriumi, formos kraštus patepame sviestu.
  • Kiaušinius įmušame į virtuvinio kombaino indą ir plakame apie 1 minutę.
  • Nesustabdant maišytuvo, supilame cukrų ir plakame dar apie 5-6 minutes. Masė turi pasidaryti balta ir labai puri.
  • Kol kiaušiniai plakami su cukrumi, kitame inde sumaišome miltus, kakavą ir kepimo miltelius. Viską prasijojame.
  • Miltų mišinį per du kartus supilame į kiaušinius ir labai atsargiai išmaišome (galima naudoti mikserį nustačius lėčiausią galimą greitį). Maišyti, kol visa masė taps vienodos spalvos.
  • Į ištirpintą sviestą supilame karštą vandenį. Išmaišome.
  • Sviesto-vandens mišinį supilame į biskvito tešlą ir vėl atsargiai išmaišome, kol masė taps vientisa.
  • Biskvito tešlą supilame į paruoštą kepimo formą. Orkaitėje kepame apie 30-40 min. Tikslaus laiko neatsimenu, nes po 30 minučių kepimo, tikrinau biskvitą mediniu pagaliukų ir vis po kelias minutes dar pakepdavau.
  • Iškepusį biskvitą išimame iš orkaitės. Pradžioje paliekame 2-3 minutes pravėsti formoje, o po to atsargiai išimame ant grotelių ir leidžiame pilnai atvėsti.
  • Pats laikas nupilti vandenį nuo džiovintų slyvų ir padėjus ant popierinio rankšluosčio, leisti joms apdžiūti.
  • Į maišytuvo indą supilame atšaldytą grietinėlę bei grietinę. Mikseriu pradedame plakti nuo lėčiausio greičio didinant iki maksimalaus galimo.
  • Kai grietinės ir grietinėlės mišinys atrodys purus – supilame cukraus pudrą bei vanilės ekstraktą. Plakame toliau, kol kremas pasidarys tvirtas ir laikys formą.
  • Kremą dėti į šaldytuvą ir leisti atvėsti (bent 30 min.).
  • Atvėsusį biskvitą daliname į tris dalis (galima tiesiog ilgu peiliu, ar su dantų siūlu, prieš tai įpjovus biskvito kraščiukus ir tai pasižymint pjūvio vietą).
  • Nusausintas slyvas susmulkiname į nedidelius gabaliukus.
  • Beliko tik surinkti tortą. Į tortinės ar serviravimo lėkštės vidurį įdedame šaukštelį kremo (jis užtikrins, kad tortas neslidinėtų). Tada dedame apatinį biskvito sluoksnį. Po jo kraštais galima pakišti folijos ar kepimo popieriaus gabaliukus ir taip uždengti tortinės kraštus, kad apsaugoti nuo torto puošimo metu nukritusio kremo ar trupinių. Galima uždėti tortinės formos žiedą, kad būtų lengviau paskirstyti kremą, bet tai tikrai nėra būtina.
  • Biskvitą sulaistome trečdalį sirupo.
  • Ant biskvito paskirstome trečdalį kremo. Ant jo sudedame pusę graikinių riešutų ir pusę džiovintų slyvų.
  • Kartojame su antru biskvitu tą patį – sulaistome, tepame kremą, barstome riešutus ir slyvas.
  • Trečia biskvito sluoksnį uždėjus, lengvai tortą paspaudžiame ir sulaistome likusiu sirupu.
  • Jei naudojome tortinės žiedą – jį nuimame.
  • Kraštus ir torto viršų plonai aptepame likusiu kremu.
  • Torto kraštus apibarstome šokoladinių sausainių trupiniais. Visai patogu tai daryti su silikonine mentele.
  • Likutį kremą dedame į konditerinį maišelį ir gražiai išspaudžiame ant torto viršaus.
  • Jei yra noro, papuošiame džiovintomis uogomis.
  • Paruoštą tortą dedame į šaldytuvą atvėsti ir sutvirtėti. Aš ruošiau iš vakaro, tad šaldytuve jis praleido visą naktį.
  • Skanaus!

Šaltinis: Let the BAKING begin

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Meduolinis namukas

Meduolinis namukas

Kalėdų jau laukiau nuo pat rugsėjo, bet kai atėjo Kalėdos širdyje jau laukiau pavasario 🙂 Gerai, kad viskas buvo iš anksto suplanuota ir kadangi žinau, jog tai galbūt pirmos ir paskutinės Kalėdos kai joms galiu skirti nemenkai savo laiko, dėjau į jas kiek įmanoma daugiau pastangų. Dėl to ir įrašų Kalėdinių pas mane tiesiog nebuvo, nes nenorėjau išsiduoti kuo artimieji (kartais paskaitantys šį blogą) bus nustebinti.

Varškės ir cukinijų apkepas

Varškės ir cukinijų apkepas

Kai užaugo pirmoji cukinija mūsų darže žinojau, kad noriu iškepti su ja ir varške kokį apkepą. Savo receptų archyvę peržiūrėjusi aptikau tik keptų varškėčių su cukinija receptą, tačiau prie keptuvės stovėti visai nesinorėjo. Bet pagalvojau, kad savo virtuvėje, galiu eksperimentuoti pagal savo norus, tad remdamasi tuo receptu iškepiau apkepą. Apkepas gavosi sultingas ir labai skanus. Kitą savaitę vėl gaminau apkepą ir vėl jį mano šeimyna puikiai įvertino ir nepaliko nieko kitai dienai. Tad tikrai vertas dėmesio receptas!

Polentos blyneliai

Polentos blyneliai

Kažkaip paskutiniu metu pradedu pasiilgti blynų. Namuose jų gal gerą pusmetį nekepiau. Bet panašu, jog ne tik aš viena jų pasiilgau, nes šeimyna šiuos blynus įvertino puikiai. Jei neturite polentos, o kukurūzų kruopas tingite smulkinti, tai manau galima keisti kukurūzų miltais. Tik tada gali prireikti daugiau pieno.

Avižinių dribsnių košė su bananais ir riešutais

Avižinių dribsnių košė su bananais ir riešutais

Šis rytas buvo apsiniaukęs, tad buvo puiki proga dar kartą išvirti pusryčiams avižinės košės. Bet paprastos mano vaikai ne itin mėgsta (nors aš linkusi traktuoti, kad dar tiesiog neišmokau skanios išvirti), tad pagalvojau apie saldesnį ir sveikesnį variantą. Bananas švelniai pasaldina, o riešutai suteikia traškumo. Originale siūlė graikinius riešutus naudoti, tačiau mums jie nelabai, todėl keičiau į labiau mėgstamus – lazdyno riešutus. Tik mažiausiasis valgytojas vis tiek užsiprašė kitą kartą kad jo košė būtų be riešutų. Na, noras lengvai įgyvendinamas, riešutus galima tiesiog pagal skonį užsibarstyti kiekvienam atskirai.

Avižiniai sausainiai su moliūgų sėklomis

Avižiniai sausainiai su moliūgų sėklomis

Seniai nužiūrėtas receptas ilgai laukęs savo eilės. Ir išaušo ta diena, kai užmigdžiusi savo mažąjį ėmiausi darbo pasiraitojusi rankoves, nes dar nebuvo laikas daryti vakarienės, o vienintelė vieta tolimiausia nuo miegančio vaiko yra virtuvė. Išsitraukiau …