Menu

Šokoladinis tortas su graikiniais riešutais ir džiovintomis slyvomis

  • Šokoladinis tortas su riešutai ir slyvomis
  • Šokoladinis tortas su riešutai ir slyvomis
  • Šokoladinis tortas su riešutai ir slyvomis
  • Details
  • Leave a Comment
  • Related Items
Šokoladinis tortas su graikiniais riešutais ir džiovintomis slyvomis


Autorius: Aušra

Data:

Tortų gamyba man visada lyg iššūkis. Nusižiūriu daug tortų receptų, svajoju kaip vos ne kiekvieną iš jų gaminsiu, bet kai ateina ta lemtinga torto gamybos diena – vaikštau ratais aplink virtuvę. Nors tiesą pasakius, baisiausias torto gamybos momentas man – biskvito dalinimas į lakštus. Kol vėsta biskvitas atrodo galėčiau visus darbus namuose nudirbti, kad tik nereikėtų šio sunkiai besisekančio torto gamybos punkto atlikti 😀 Bet šį kartą man pavyko viskas ganėtinai sklandžiai!

Taigi, šis gražuolis skirtas mano mylimo vyro gražiam gimtadieniui. Nors ir žinau, kad brangiausiam mano žmogui patinka varškės ir želė tortai, tačiau šį kartą rizikavau (nes iššūkiai man patinka 🙂 ) ir nusprendžiau kad tortas bus šokoladinis. Tiesą pasakius, apie šokoladinį tortą svajoju nuo savo gimtadienio, tačiau vis neišdrįsdavau. Taip pat besitvarkydama virtuvėje supratau, kad turiu daug džiovintų slyvų ir graikinių riešutų – o šis derinys yra klasika! Tad torto idėja pasisuko link visko apjungimo. Daugelyje Lietuvos maisto tinklaraščių yra tortas “Slyva šokolade”, bet torto pjūvio nuotraukos manęs nesužavėjo – kaip mums mažoka kremo. Tad keliavau į interneto platybes ir ieškojau toliau idėjų pagal tortų nuotraukas. Mano šį mini konkursą laimėjo šis gražuolis.

Gamybos metu nedariau daug pakeitimų. Originale siūloma tortą kepti 20cm diametro dvejose kepimo formose ir dalinti juos per pusę, kad gautųsi keturi biskvito lakštai. Deja, bet turiu tiek daug visokių daiktų namuose, kad dviejų vienodų kepimo formų man tikrai nereikia. Imam 21cm forto formą. Diametras ne ką didesnis, bet iškepus visą biskvitą vienu kartu ir dalinant į tris dalis turėjau daugiau laisvės netikslumams 🙂 Kaip daugumoje atvejų – mažinau cukraus kiekį. Ir žinoma didinau riešutų kiekį, nes atsimatavusi pagal originalą, jų man pasirodė mažoka. Beje, torto kremas man gavosi labai minkštas ir švelnus, tad į kremo dalį, paliktą torto viršui puošti, papildomai įdėjau kelis šaukštus maskarponės sūrio bei kremą gerai atvėsinau.

Svarbiausia, galutinis verdiktas – vyras liko labai patenkintas tortu! Sakė drąsiai galėsiu gaminti jį vėl 🙂 Aš žinoma, jau net žinau ir datą kada :). Taip pat reikėtų paminėti, kad tortas gaunasi sotus. Tad pavaišinsite tikrai visus svečius 🙂

Šokoladinis tortas su graikiniais riešutais ir džiovintomis slyvomis

Užtruksime:
Pagaminsime: 12 porcijų

Ingredientai:
1 p. = 237 ml

  • Biskvitui:
  • 5 kiaušiniai
  • 3/4 p. cukraus
  • 1 1/4 p. miltų
  • 5 v.š. kakavos
  • 2 a.š. kepimo miltelių
  • 3 v.š. karšto vandens
  • 6 v.š. lydyto sviesto
  • Kremui:
  • 1 1/2 p. (400 g) grietinės, 30% riebumo
  • 1 1/2 p. plakamosios grietinėlės, 35% riebumo
  • 1 p. cukraus pudros
  • 1 v.š. vanilės ekstrakto
  • Sirupas sulaistymui:
  • 1/2 p. cukraus
  • 1/2 p. vandens
  • 1 v.š. vanilės ekstrakto
  • Taip pat reikės:
  • 1 p. džiovintų slyvų
  • 1 p. graikinių riešutų
  • 1/2 pakelio šokoladinių sausainių, sutrupintų, torto šonams papuošti
  • 30-35 liofilizuotų juodųjų serbentų ar kitų uogų, torto viršui papuošti

Instrukcijos:

  • Visų pirma pasiruošiame sirupą biskvitų sulaistymui: visus sirupui produktus pilame į puodą ir pakaitiname, kol cukrus pilnai ištirps. Atidedame į šalį atvėsti.
  • Slyvas užpilame vandeniu ar pasirinktu alkoholiniu gėrimui ir paliekame išmirkti.
  • Graikinius riešutus susmulkiname. Jei bus dideli riešutų gabalai, vėliau jie trukdys pjaustant tortą.
  • Kepame biskvitą. Visų pirma orkaitę įkaitiname iki 180°C. Kepimo formos dugną išklojame kepimo popieriumi, formos kraštus patepame sviestu.
  • Kiaušinius įmušame į virtuvinio kombaino indą ir plakame apie 1 minutę.
  • Nesustabdant maišytuvo, supilame cukrų ir plakame dar apie 5-6 minutes. Masė turi pasidaryti balta ir labai puri.
  • Kol kiaušiniai plakami su cukrumi, kitame inde sumaišome miltus, kakavą ir kepimo miltelius. Viską prasijojame.
  • Miltų mišinį per du kartus supilame į kiaušinius ir labai atsargiai išmaišome (galima naudoti mikserį nustačius lėčiausią galimą greitį). Maišyti, kol visa masė taps vienodos spalvos.
  • Į ištirpintą sviestą supilame karštą vandenį. Išmaišome.
  • Sviesto-vandens mišinį supilame į biskvito tešlą ir vėl atsargiai išmaišome, kol masė taps vientisa.
  • Biskvito tešlą supilame į paruoštą kepimo formą. Orkaitėje kepame apie 30-40 min. Tikslaus laiko neatsimenu, nes po 30 minučių kepimo, tikrinau biskvitą mediniu pagaliukų ir vis po kelias minutes dar pakepdavau.
  • Iškepusį biskvitą išimame iš orkaitės. Pradžioje paliekame 2-3 minutes pravėsti formoje, o po to atsargiai išimame ant grotelių ir leidžiame pilnai atvėsti.
  • Pats laikas nupilti vandenį nuo džiovintų slyvų ir padėjus ant popierinio rankšluosčio, leisti joms apdžiūti.
  • Į maišytuvo indą supilame atšaldytą grietinėlę bei grietinę. Mikseriu pradedame plakti nuo lėčiausio greičio didinant iki maksimalaus galimo.
  • Kai grietinės ir grietinėlės mišinys atrodys purus – supilame cukraus pudrą bei vanilės ekstraktą. Plakame toliau, kol kremas pasidarys tvirtas ir laikys formą.
  • Kremą dėti į šaldytuvą ir leisti atvėsti (bent 30 min.).
  • Atvėsusį biskvitą daliname į tris dalis (galima tiesiog ilgu peiliu, ar su dantų siūlu, prieš tai įpjovus biskvito kraščiukus ir tai pasižymint pjūvio vietą).
  • Nusausintas slyvas susmulkiname į nedidelius gabaliukus.
  • Beliko tik surinkti tortą. Į tortinės ar serviravimo lėkštės vidurį įdedame šaukštelį kremo (jis užtikrins, kad tortas neslidinėtų). Tada dedame apatinį biskvito sluoksnį. Po jo kraštais galima pakišti folijos ar kepimo popieriaus gabaliukus ir taip uždengti tortinės kraštus, kad apsaugoti nuo torto puošimo metu nukritusio kremo ar trupinių. Galima uždėti tortinės formos žiedą, kad būtų lengviau paskirstyti kremą, bet tai tikrai nėra būtina.
  • Biskvitą sulaistome trečdalį sirupo.
  • Ant biskvito paskirstome trečdalį kremo. Ant jo sudedame pusę graikinių riešutų ir pusę džiovintų slyvų.
  • Kartojame su antru biskvitu tą patį – sulaistome, tepame kremą, barstome riešutus ir slyvas.
  • Trečia biskvito sluoksnį uždėjus, lengvai tortą paspaudžiame ir sulaistome likusiu sirupu.
  • Jei naudojome tortinės žiedą – jį nuimame.
  • Kraštus ir torto viršų plonai aptepame likusiu kremu.
  • Torto kraštus apibarstome šokoladinių sausainių trupiniais. Visai patogu tai daryti su silikonine mentele.
  • Likutį kremą dedame į konditerinį maišelį ir gražiai išspaudžiame ant torto viršaus.
  • Jei yra noro, papuošiame džiovintomis uogomis.
  • Paruoštą tortą dedame į šaldytuvą atvėsti ir sutvirtėti. Aš ruošiau iš vakaro, tad šaldytuve jis praleido visą naktį.
  • Skanaus!

Šaltinis: Let the BAKING begin

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Šližikai arba kūčiukai

Šližikai arba kūčiukai

Turiu tokį didelį seną sąsiuvinį, kuriame daug visokių receptų iškarpų iš vaikiškų laikraščių tokių kaip Aitvaras (kažkada buvo toks leidžiamas). Tas sąsiuvinis vos gyvas, laikas jį keisti, tad ir noriu iš ten senus gerus receptus perkelti į puslapį. Šiuos šližikus kepu jau treti metai iš eilės. Kiekvienais metais vis didesniais kiekiais ?

Bulvių salotos su grietine

Bulvių salotos su grietine

Žinau, kad salotos neskamba labai vasariškai, tačiau jos greitos, kas man aktualiausia šiuo metu. Žinoma, viskas pasidarė labai greitai, nes kol pati sėdėjau darbe, paprašiau vyro išvirti bulves ir kiaušinius 🙂 Kad ir paprastos – vyrui ir man padarė didelį įspūdį. Vyras net nepajuto saliero koto, kurio nemėgsta 🙂 Visa paslaptis buvo svogūnuose 🙂

Smulkintos vištienos blyneliai su jogurtiniu padažu

Smulkintos vištienos blyneliai su jogurtiniu padažu

Kažkada seniai seniai, mes ganėtinai dažnai gamindavome šiuos mėsos kepsnelius, tačiau mane erzinti pradėjo mintis naudoti majonezą. Tad kai tarp vaikams skirtų receptų suradau šį – išsisaugojau išbandymui. Kaip visada jam teko nemenkai palaukti. Nors ir be majonezo, tačiau žolelės ir prieskoniai čia sužaidžia gražiai. Mano šeimyna įvertino puikiai! Tad manau senąjį receptą pamiršim ir naudosimės šiuo. Nors pagal šį receptą blyneliai gaunasi ganėtinai trapūs, arba mano šakutė atšipusi buvo, bet kepant nedidelius blynelius, apverčiant tikrai niekas nebyrėjo.

Sumuštiniai su obuoliais

Sumuštiniai su obuoliais

Pasisvečiavus visur kelias dienas iš eilės ir kaip visada po visokių prisivalgymų ir apsivalgymų, pusryčiams norėjosi kažko lengvo, bet skanaus. Neprašoviau pro šalį pasirinkusi šiuos sumuštinius. Žinoma daug kas priklauso nuo obuolių, bet pas mus jie tokie daugiau saldūs nei rūgštūs, tai cukraus visai mažai reikia. O dėl to paskutiniu metu tik džiaugiuosi, nes saldumynų jau visai nesinori…

Tortas su karamelizuotais bananais

Tortas su karamelizuotais bananais

Štai mano mažojo tortas! Ilgai rinkau, ilgai vis persigalvodavau 🙂 Bet buvo skanus, gal kiek mūsų skoniui riebus, gal kiek norėjosi rūgštelės daugiau (biskvitus ir taip laisčiau vyšnių kompotu). Tačiau galiu pasakyti, kad užšaldyti likučiai prie kavos labai skaniai susivalgo – dėl riebumo kremas ganėtinai greitai atšyla. Dabar karts nuo karto paskanauju 🙂 Nes tortas 6 asmenims tikrai per didelis buvo 🙂

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux