Menu

Varškės spurgos

  • Varškės spurgos
  • Varškės spurgos
  • Varškės spurgos
  • Details
  • Leave a Comment
  • Related Items
Varškės spurgytės


Autorius: Aušra

Data:

Jau matyt geras mėnesis kaip galvoje sukasi mintis apie spurgas, bet vis galvoju kaip čia išsisukti su kiek sveikesniais skanumynais. Deja, kai po kelių bandymų iškepti sveikus pyragus ar keksiukus, mums jie niekaip neįtiko, supratau, kad geriau jau nesveikas bet užtat skanus desertas, nei sveikas bet neskanus… Tad savaitgalį pasitikau su kilogramu varškės ir mintimi – nuo pat ryto susirasiu receptą ir eisiu kepti taip išsvajotų spurgų.

Beje, nors ir turiu kompiuteryje išsisaugojusi begalybė receptų, šiais metais užsibrėžusi išnaudoti kuo daugiau turimas knygas. Tad perverčiau beveik visas knygas, kuriose buvo tikimybė rasti spurgas. Reikia pripažinti, namuose yra vos trys knygos, kuriose yra spurgų receptai. Išsirinkti buvo tikrai nesudėtinga, ypatingai kai žinai, jog spurgos turi būti su varške ir be mielių (tiek laukti nusiteikusi nebuvau). Receptą kaip visada truputį pasiderinau pagal save, bet tikiu kad tai tik į gerą.

Pradžioje, kai pradėjau kepti jas, kiek nusivyliau, nes mano svajonėse spurgos turi būti traškia išore, o pirmos partijos pirma spurga buvo minkšta… Antrą partiją pakepiau truputuką ilgiau, ir kas svarbiausia, reikėjo būti truputį kantresnei ir leisti daugiau atvėsti. Tada ir išorė, ir vidus gavosi taip kaip ir norėjau. O kai vyras ir vaikai išsakė savo nuomonę “SUPER!!!” bei užsiprašė pakartoti, negalėjau pasipriešinti – sekmadienio rytą atsikėliau kiek anksčiau ir gerdama rytinį kavos puodelį iškepiau dar. Spurgos rutuliukų formos gi pačios išsiverda karštame aliejuje – pačios žino kada joms reikia apsiversti, o man belieka gurkšnoti kavą ir viena akimi stebėti, kada jau laukas jas ištraukti.

Puslapyje jau yra varškės spurgų receptas, tačiau jame yra daugiau miltų, o man norėjosi kuo mažiau miltų, tačiau kad būtų rutuliukų formos, todėl ir ieškojau kito varianto. Beje, varškę pirkau tokią, kuri būtų didesniais grūdeliais, nes mano šeimynai patinka, kai matosi jie kepiniuose. Jei rinksitės kitokią, tiesiog pasiderinti gali tekti miltų kiekį. Tešla turi gautis tokia, kad drėgnomis rankomis galima būtų suformuoti rutuliukus ir jie išlaikytų formą, tačiau sausomis rankomis paėmus, tešla bus lipni.

Varškės spurgytės

Užtruksime:
Išeiga: 8 porcijos (jei nesinorės dalintis, tai bus tik 4 :))
Kaloringumas: tokiais skanėstais reikia mėgautis ir nieko jau nereik čia skaičiuoti 🙂

Ingredientai:

  • 500 g varškės
  • 2 kiaušiniai
  • 4 v.š. cukraus (jei mėgstate labai saldžiai, galite dėti truputį daugiau, mums apibarsčius cukraus pudrą saldumo netrūko)
  • 200 g kvietinių miltų
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 1 v.š. degtinės (tai apsaugos spurgas, kad neprisigertų aliejaus)
  • žiupsnelis druskos
  • aliejaus kepimui (kepiau nedideliame puode, tad sunaudojau max 0,5 l)
  • cukraus pudros apibarstyti spurgoms

Instrukcijos:

  • Cukrų ir kiaušinius ištrinti inde iki vientisos masės.
  • Sudėti varškę, degtinę, žiupsnelį druskos ir gerai išmaišyti.
  • Kitame inde sumaišyti kepimo miltelius su miltais.
  • Miltus po truputį berti į varškę ir maišyti.
  • Kai tešla bus ganėtinai tvirta, arbatiniu šaukšteliu kabinti tešlą ir drėgnomis rankomis suformuoti rutuliukus. Sudėti juos ant miltais pabarstyto stalviršio.
  • Nedideliame puode įkaitinti aliejų. Aš į įkaitusį aliejų įmetu gabaliuką duonos, kai jis pradeda skrusti, dedu į puodą kepti spurgas.
  • Apvalios spurgos pačios apsiverčia, tad lieka tik prižiūrėti ar puodas neprikrautas per daug ir spurgos laisvai plaukioja. Karts nuo karto patikrinti ar visos spurgos kepa vienodai.
  • Iškepusias spurgas dėti į lėkštę išklotą popieriniu rankšluosčiu, kad susigertų aliejus. Leisti atvėsti.
  • Prieš nešant į stalą, spurgas apibarstyti cukraus pudra.
  • Skanaus!

Šaltinis: E.Drąsutienė, O.Radaitienė, E.Starkienė, A.Sližienė – Valgių gaminimas (1992 leidimo metai, Vilnius), 295 psl.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sūrio pyragas su moliūgu

Sūrio pyragas su moliūgu

Pasakiškai skanus, burnoje tirpstantis pyragas. Bet tuo pačiu ir labai sotus, sočiai užtenka vieno gabaliuko. Visų įvertinimai buvo labai geri, o vyras tiesiog negalėjo juo atsidžiaugti.

Vafliai-picos

Vafliai-picos

Kai šiandien vaikams pasakiau, kad pietums bus vafliai-picos, su didžiausiu nekantrumu laukė kol jie iškeps ir žinoma dingo greitai. Dukra net ir po šokių užsiėmimo grįžusi, likučius tikrąja ta žodžio prasme išlaižė (reikėjo atidžiai pasižiūrėti į lėkštę, kad suprasti, jog ji neplauta :)). Ir kad negalvotumėte, jog čia laukinių banda gyvena, padažo laižymas vyko blynu, ne liežuviu 🙂

Kreminės varškės sausainiai

Kreminės varškės sausainiai

Minkštučiai sausainiai, tiesiog tirpstantys burnoje. Darbe susilaukė daug komplimentų, o ir namuose likutis greitai išnyko.

Tortilijos

Tortilijos

Labai mėgstam šias tortilijas. Kepiau ne kartą ir visada pavyksta puikios. Žinoma, kam čia nepavykti 🙂 Vaikai labai mėgsta jas valgyti vienas. Aš dažnai irgi skaniai suvalgau ką tik iškeptas, dar šiltas. Vyras į mus žiūri ir nesupranta 🙂 Tad jam skaniau su įdaru, nes jis miltinių patiekalų ne itin mėgsta. Pirktinės kad ir kokios skanios, niekada nesusilygins prie ką tik iškeptų namuose tortilijų, tad tikrai siūlau išbandyti.

Moliūginiai keksiukai su šokolado gabaliukais

Moliūginiai keksiukai su šokolado gabaliukais

Mažinam šaldiklio atsargas ir didinam vietą būsimoms naujoms atsargoms. Tad iš moliūgų tyrės kepiau keksiukus, kurie sakyčiau yra visai dietiniai. Juos pasirinkau, kadangi mano vaikai mėgsta visada užkąsti prieš miegą, o aš nenoriu kad tai būtų labai saldus užkandis. Pasirinkimas sulaukė įvertinimo – kitai dienai vaikai paliko vos 10 keksiukų (žinoma ir tėtis prisidėjo 🙂 ). Tad teko sutarti kitos dienos vakare, kad greitai kepsim vėl, nes keksiukai buvo ne itin saldūs, bet drėgni ir svarbiausia su šokoladu 🙂