Menu

Šokoladinis tortas su graikiniais riešutais ir džiovintomis slyvomis

  • Šokoladinis tortas su riešutai ir slyvomis
  • Šokoladinis tortas su riešutai ir slyvomis
  • Šokoladinis tortas su riešutai ir slyvomis
  • Details
  • Leave a Comment
  • Related Items
Šokoladinis tortas su graikiniais riešutais ir džiovintomis slyvomis


Autorius: Aušra

Data:

Tortų gamyba man visada lyg iššūkis. Nusižiūriu daug tortų receptų, svajoju kaip vos ne kiekvieną iš jų gaminsiu, bet kai ateina ta lemtinga torto gamybos diena – vaikštau ratais aplink virtuvę. Nors tiesą pasakius, baisiausias torto gamybos momentas man – biskvito dalinimas į lakštus. Kol vėsta biskvitas atrodo galėčiau visus darbus namuose nudirbti, kad tik nereikėtų šio sunkiai besisekančio torto gamybos punkto atlikti 😀 Bet šį kartą man pavyko viskas ganėtinai sklandžiai!

Taigi, šis gražuolis skirtas mano mylimo vyro gražiam gimtadieniui. Nors ir žinau, kad brangiausiam mano žmogui patinka varškės ir želė tortai, tačiau šį kartą rizikavau (nes iššūkiai man patinka 🙂 ) ir nusprendžiau kad tortas bus šokoladinis. Tiesą pasakius, apie šokoladinį tortą svajoju nuo savo gimtadienio, tačiau vis neišdrįsdavau. Taip pat besitvarkydama virtuvėje supratau, kad turiu daug džiovintų slyvų ir graikinių riešutų – o šis derinys yra klasika! Tad torto idėja pasisuko link visko apjungimo. Daugelyje Lietuvos maisto tinklaraščių yra tortas „Slyva šokolade”, bet torto pjūvio nuotraukos manęs nesužavėjo – kaip mums mažoka kremo. Tad keliavau į interneto platybes ir ieškojau toliau idėjų pagal tortų nuotraukas. Mano šį mini konkursą laimėjo šis gražuolis.

Gamybos metu nedariau daug pakeitimų. Originale siūloma tortą kepti 20cm diametro dvejose kepimo formose ir dalinti juos per pusę, kad gautųsi keturi biskvito lakštai. Deja, bet turiu tiek daug visokių daiktų namuose, kad dviejų vienodų kepimo formų man tikrai nereikia. Imam 21cm forto formą. Diametras ne ką didesnis, bet iškepus visą biskvitą vienu kartu ir dalinant į tris dalis turėjau daugiau laisvės netikslumams 🙂 Kaip daugumoje atvejų – mažinau cukraus kiekį. Ir žinoma didinau riešutų kiekį, nes atsimatavusi pagal originalą, jų man pasirodė mažoka. Beje, torto kremas man gavosi labai minkštas ir švelnus, tad į kremo dalį, paliktą torto viršui puošti, papildomai įdėjau kelis šaukštus maskarponės sūrio bei kremą gerai atvėsinau.

Svarbiausia, galutinis verdiktas – vyras liko labai patenkintas tortu! Sakė drąsiai galėsiu gaminti jį vėl 🙂 Aš žinoma, jau net žinau ir datą kada :). Taip pat reikėtų paminėti, kad tortas gaunasi sotus. Tad pavaišinsite tikrai visus svečius 🙂

Šokoladinis tortas su graikiniais riešutais ir džiovintomis slyvomis

Užtruksime:
Pagaminsime: 12 porcijų

Ingredientai:
1 p. = 237 ml

  • Biskvitui:
  • 5 kiaušiniai
  • 3/4 p. cukraus
  • 1 1/4 p. miltų
  • 5 v.š. kakavos
  • 2 a.š. kepimo miltelių
  • 3 v.š. karšto vandens
  • 6 v.š. lydyto sviesto
  • Kremui:
  • 1 1/2 p. (400 g) grietinės, 30% riebumo
  • 1 1/2 p. plakamosios grietinėlės, 35% riebumo
  • 1 p. cukraus pudros
  • 1 v.š. vanilės ekstrakto
  • Sirupas sulaistymui:
  • 1/2 p. cukraus
  • 1/2 p. vandens
  • 1 v.š. vanilės ekstrakto
  • Taip pat reikės:
  • 1 p. džiovintų slyvų
  • 1 p. graikinių riešutų
  • 1/2 pakelio šokoladinių sausainių, sutrupintų, torto šonams papuošti
  • 30-35 liofilizuotų juodųjų serbentų ar kitų uogų, torto viršui papuošti

Instrukcijos:

  • Visų pirma pasiruošiame sirupą biskvitų sulaistymui: visus sirupui produktus pilame į puodą ir pakaitiname, kol cukrus pilnai ištirps. Atidedame į šalį atvėsti.
  • Slyvas užpilame vandeniu ar pasirinktu alkoholiniu gėrimui ir paliekame išmirkti.
  • Graikinius riešutus susmulkiname. Jei bus dideli riešutų gabalai, vėliau jie trukdys pjaustant tortą.
  • Kepame biskvitą. Visų pirma orkaitę įkaitiname iki 180°C. Kepimo formos dugną išklojame kepimo popieriumi, formos kraštus patepame sviestu.
  • Kiaušinius įmušame į virtuvinio kombaino indą ir plakame apie 1 minutę.
  • Nesustabdant maišytuvo, supilame cukrų ir plakame dar apie 5-6 minutes. Masė turi pasidaryti balta ir labai puri.
  • Kol kiaušiniai plakami su cukrumi, kitame inde sumaišome miltus, kakavą ir kepimo miltelius. Viską prasijojame.
  • Miltų mišinį per du kartus supilame į kiaušinius ir labai atsargiai išmaišome (galima naudoti mikserį nustačius lėčiausią galimą greitį). Maišyti, kol visa masė taps vienodos spalvos.
  • Į ištirpintą sviestą supilame karštą vandenį. Išmaišome.
  • Sviesto-vandens mišinį supilame į biskvito tešlą ir vėl atsargiai išmaišome, kol masė taps vientisa.
  • Biskvito tešlą supilame į paruoštą kepimo formą. Orkaitėje kepame apie 30-40 min. Tikslaus laiko neatsimenu, nes po 30 minučių kepimo, tikrinau biskvitą mediniu pagaliukų ir vis po kelias minutes dar pakepdavau.
  • Iškepusį biskvitą išimame iš orkaitės. Pradžioje paliekame 2-3 minutes pravėsti formoje, o po to atsargiai išimame ant grotelių ir leidžiame pilnai atvėsti.
  • Pats laikas nupilti vandenį nuo džiovintų slyvų ir padėjus ant popierinio rankšluosčio, leisti joms apdžiūti.
  • Į maišytuvo indą supilame atšaldytą grietinėlę bei grietinę. Mikseriu pradedame plakti nuo lėčiausio greičio didinant iki maksimalaus galimo.
  • Kai grietinės ir grietinėlės mišinys atrodys purus – supilame cukraus pudrą bei vanilės ekstraktą. Plakame toliau, kol kremas pasidarys tvirtas ir laikys formą.
  • Kremą dėti į šaldytuvą ir leisti atvėsti (bent 30 min.).
  • Atvėsusį biskvitą daliname į tris dalis (galima tiesiog ilgu peiliu, ar su dantų siūlu, prieš tai įpjovus biskvito kraščiukus ir tai pasižymint pjūvio vietą).
  • Nusausintas slyvas susmulkiname į nedidelius gabaliukus.
  • Beliko tik surinkti tortą. Į tortinės ar serviravimo lėkštės vidurį įdedame šaukštelį kremo (jis užtikrins, kad tortas neslidinėtų). Tada dedame apatinį biskvito sluoksnį. Po jo kraštais galima pakišti folijos ar kepimo popieriaus gabaliukus ir taip uždengti tortinės kraštus, kad apsaugoti nuo torto puošimo metu nukritusio kremo ar trupinių. Galima uždėti tortinės formos žiedą, kad būtų lengviau paskirstyti kremą, bet tai tikrai nėra būtina.
  • Biskvitą sulaistome trečdalį sirupo.
  • Ant biskvito paskirstome trečdalį kremo. Ant jo sudedame pusę graikinių riešutų ir pusę džiovintų slyvų.
  • Kartojame su antru biskvitu tą patį – sulaistome, tepame kremą, barstome riešutus ir slyvas.
  • Trečia biskvito sluoksnį uždėjus, lengvai tortą paspaudžiame ir sulaistome likusiu sirupu.
  • Jei naudojome tortinės žiedą – jį nuimame.
  • Kraštus ir torto viršų plonai aptepame likusiu kremu.
  • Torto kraštus apibarstome šokoladinių sausainių trupiniais. Visai patogu tai daryti su silikonine mentele.
  • Likutį kremą dedame į konditerinį maišelį ir gražiai išspaudžiame ant torto viršaus.
  • Jei yra noro, papuošiame džiovintomis uogomis.
  • Paruoštą tortą dedame į šaldytuvą atvėsti ir sutvirtėti. Aš ruošiau iš vakaro, tad šaldytuve jis praleido visą naktį.
  • Skanaus!

Šaltinis: Let the BAKING begin

Leave a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Greiti avižiniai sausainiai

Greiti avižiniai sausainiai

Autorius: Aušra Data: 2009-06-15 Dar vieni avižiniai sausainiai 🙂 Irgi skanūs, su malonia apelsino gaidele. Nėra labai trapūs, tokie tikri sausainiai mano supratimu 🙂 Tik razinų vėlgi nedėjau, nes mano mažius jų dar su 8 …

Austriškas kavos tortas

Austriškas kavos tortas

Pagaliau! Pirmas normalesnis tortas, kuris tikrai gali vadintis tortu ? Jis buvo gaminamas pagaliau savo virtuvėje, kurios kantriai laukiau beveik du metus. Malonumas neišpasakytas ? Ypatingai kai darėm jį kartu su į svečius užsukusia drauge (irgi skanios kavos mylėtoja). Kaip ir visi tortai – skaniausias buvo kitą dieną. Nors ir pirmą dieną valgydamos gomurius pamaloninom švelniu grietinėlės kremu ir sultingu biskvitu.

Tortas "Citrininis Drugelis"

Tortas Citrininis Drugelis

Gimtadienio proga reikia torto! O tai šiais metais kaskart suvokiu likus vos kelioms dienoms iki šventės. Reikėjo kaip sakant suktis greitai ir sklandžiai. Kadangi mano dukrytė yra labai miela ir mylinti matyt visus gyvius, užmačiusi šį tortuką, supratau kad jai tikrai turėtų patikti. Ir neapsirikau 😉 Dar tortukui pliusiuką iš karto uždėjau dėl to, jog tai citrininis, o pavasarį man visada norisi kažko gaivaus. Gamybai užtruksite tikrai nedaug laiko. Matyt papuošimai daugiau jo atima, nes reikia ne tik papuošti bet ir pafantazuoti bei prisitaikyti pagal namų resursus. Kadangi torto valgytojų nebuvo daug, gaminau iš pusės porcijos ir to tikrai užteko, nes kremas sotus ir vieno gabliuko užtenka. Ką kitą kartą daryčiau kitaip? Mažinčiau trečdaliu biskvitą, nes mums tiesiog patinka, kai jo būna visai nedaug. O dabar gavosi taip maždaug per piršto storį (deja nuotraukos pjūvio nėra). Žinoma buvo tokiai nuomonei ir nepritariančių 🙂 Taip, kad spręsti Jums!

Bulvių duona

Bulvių duona

Pagaliau po ilgos pertraukos radau duoną, kurią valgydamas aikčioja mano vyras 🙂 Taaaip… ilgai buvom stigę ant duonos be plutelės, tačiau turiu vilčių (ir gan didelių), kad ši duona bus dabar gaminama dažnai, gal net padarysim pertrauką nuo iki šiol keptos duonos. O kalbant apie skonį, jis truputį primena švilpikus 🙂

Keksas su vyšniomis

Keksas su vyšniomis

Gaivus keksas su vyšnių rūgštele. Pradžioje išsigandau, kad vyšnių bus per daug, bet kai keksą skanavom supratau, jog saldumo ir rūgštelės santykis mums pats tas.